Journal archive for Google Scholar Robot!

Journal of Applied Microbiology in Food Industry

فصلنامه میکروبیولوژی کاربردی در صنایع غذایی



Volume 10, Number 4 (2025-3)


A review of the biotechnology applications of cyanobacterial biofilms
مروری بر کاربرد بیوتکنولوژی بیوفیلم های سیانو باکتری‌ها
| [Abstract-FA] | [Abstract-EN] | [PDF-FA] | [XML] |

Measurement of Norfloxacin in Effluent Samples Using a Smartphone-Based Colorimetric Sensor
اندازه گیری نورفلوکساسین در نمونه های پساب با استفاده از یک حسگر رنگ سنجی بر مبنای گوشی هوشمند
| [Abstract-FA] | [Abstract-EN] | [PDF-FA] | [XML] |

A comparative study of the fungicidal effects of plant Essential Oil Rosmarinus Officinalis under the effect of different fertilizers on the fungus Fusarium Oxysporum.
بررسی مقایسه ای اثرات ضدقارچی اسانس گیاه Rosmarinus officinalis تحت تاثیر کودهای مختلف بر روی قارچ Fusarium oxysporum
| [Abstract-FA] | [Abstract-EN] | [PDF-FA] | [XML] |

Investigating the expression of thrB and thrC genes of Corynebacterium glutamicum ATCC13032 in the laboratory production of threonine
بررسی میزان بیان ژن های thrB و thrC درکورینه باکتریوم گلوتامیکوم ATCC13032 در تولید آزمایشگاهی ترئونین
| [Abstract-FA] | [Abstract-EN] | [PDF-FA] | [XML] |

Investigating the production of functional carrot marmalade containing probiotics encapsulated with heat-resistant carriers
بررسی تولید مارمالاد فراسودمنده هویج حاوی پروبیوتیک انکپسوله شده با حامل های مقاوم به حرارت
| [Abstract-FA] | [Abstract-EN] | [PDF-FA] | [XML] |

Estrogen-gut microbiota axis and estrobolome in endometriosis: A review study
محور استروژن-میکروبیوتای دستگاه گوارش و استروبولوم در بیماری اندومتریوزیس: مطالعه مروری
| [Abstract-FA] | [Abstract-EN] | [PDF-FA] | [XML] |

The effects of chitosan and Nano-chitosan coating on fresh hamburger shelf life during storage at 4 °C
بررسی اثرات پوشش کیتوزان و نانو کیتوزان بر افزایش ماندگاری همبرگر تازه در دمای یخچال
| [Abstract-FA] | [Abstract-EN] | [PDF-FA] | [XML] |

Optimization of media components for biomass production of the probiotic strain Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus using experimental design
بهینه سازی اجزای محیط کشت برای تولید زیست‌توده سویه پروبیوتیک لاکتوباسیلوس دلبروکی زیرگونه بولگاریکوس با استفاده از طراحی آزمایش
| [Abstract-FA] | [Abstract-EN] | [PDF-FA] | [XML] |

A Brief Overview of Determination Methods of Antibiotics in Food Samples
مروری کوتاه بر روش های اندازه گیری آنتی بیوتیک ها در نمونه های غذایی
| [Abstract-FA] | [Abstract-EN] | [PDF-FA] | [XML] |

Volume 10, Number 3 (2024-12)


Evaluation of the effects of hydroalcoholic extract of Echinacea purpurea against influenza virus and expression of interleukin-1 (IL-1β) gene in BALB/c mice
بررسی اثرات عصاره هیدرو الکلی گیاه سرخارگل Echinacea purpurea در مقابله با ویروس آنفولانزا و بیان ژن اینترلوکین‌ -1 (IL-1β) در موش‌های BALB/c
| [Abstract-FA] | [Abstract-EN] | [PDF-FA] | [XML] |

The effect of postbiotic mixture on brain biochemical indices in rat infected with Salmonella Typhimurium infection
تاثیر مخلوط پست بیوتیک بر شاخص‌های بیوشیمیایی مغز در موش‌ صحرایی آلوده به عفونت سالمونلا تیفی موریوم
| [Abstract-FA] | [Abstract-EN] | [PDF-FA] | [XML] |

The physicochemical, sensory and viability characteristics of Lactobacillus acidophilus in synbiotic ricotta cheese enriched with inulin and calcium chloride
خصوصیات فیزیکوشیمیایی، حسی و زنده‌مانی باکتری‌ لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس پنیر ریکوتا سین بیوتیک حاوی اینولین و کلرور کلسیم
| [Abstract-FA] | [Abstract-EN] | [PDF-FA] | [XML] |

Phenotypic and Genotypic Analysis of the Prevalence of TEM, SHV, and CTX-M Extended-Spectrum Beta-Lactamase Genes in Escherichia. coli Strains Isolated from Clinical Samples of Hospitalized Patients in Tehran Using PCR
بررسی فنوتیپی و ژنوتیپی شیوع ژن های بتالاکتاماز طیف گسترده TEM، SHV و CTX-M در سویه های E.coli جدا شده از نمونه های بالینی بیماران بستری در تهران به روش PCR
| [Abstract-FA] | [Abstract-EN] | [PDF-FA] | [XML] |

Evaluation of physicochemical and sensory characteristics of pizza cheese containing different percentages of citrus and bamboo fibers
ارزیابی ویژگی های فیزیکوشیمیایی و حسی پنیر پیتزا حاوی درصد های متفاوت فیبرهای مرکبات و بامبو
| [Abstract-FA] | [Abstract-EN] | [PDF-FA] | [XML] |

A Review of the Dilemma of Antibiotic Resistance and Antibiotic Removal Methods
مروری بر معضل مقاومت به آنتی بیوتیک و روش های حذف آنتی بیوتیک
| [Abstract-FA] | [Abstract-EN] | [PDF-FA] | [XML] |

Enterococci isolated from dairy products: a review of its risks and technological use
انتروکوکسی های جداسازی شده از فرآورده های شیری: مروری بر خطرات و استفاده تکنولوژیکی آن
| [Abstract-FA] | [Abstract-EN] | [PDF-FA] | [XML] |

Volume 10, Number 2 (2024-9)


*Phenotypic analysis and identification of antibiotic resistance genes of some index pathogenic bacteria in food cold stores of three major hospitals in Tehran
بررسی فنوتیپی و شناسایی ژن‌های مقاومت آنتی‌بیوتیکی برخی باکتری‌های بیماریزای شاخص در سردخانه‌های مواد غذایی سه بیمارستان بزرگ در تهران
| [Abstract-FA] | [Abstract-EN] | [PDF-FA] | [XML] |

Assessment of Probiotic and Technological Capabilities of Bacillus coagulans and its Performance in Utilization of Various Carbon and Nitrogen Sources
ارزیابی فعالیت پروبیوتیکی و تکنولوژیکی باسیلوس کواگولانس (Bacillus coagulans) و عملکرد آن در استفاده از منابع مختلف کربنی و نیتروژنی
| [Abstract-FA] | [Abstract-EN] | [PDF-FA] | [XML] |

Synthesis and identification of Cr(II), Zn(II), Cu(II) nano complexes with curcumin (turmeric) ligand and their antibacterial properties
تهیه ومشخصه‌یابی نانو کمپلکس‌های‌ Cr(II) ,Zn(II) ,Cu(II) با لیگاند کورکومین (زردچوبه) وبررسی خواص ضد ‌باکتریائی آنها
| [Abstract-FA] | [Abstract-EN] | [PDF-FA] | [XML] |

Identification of new species of Enterococcus faecium with probiotic properties from traditional Iranian dairy sources
شناسایی سویه‌های جدید انتروکوکوس فاسیوم با خواص پروبیوتیکی از منابع لبنی سنتی ایران
| [Abstract-FA] | [Abstract-EN] | [PDF-FA] | [XML] |

A Brief Review of HPLC Analytical Method Validation
مروری کوتاه بر اعتبارسنجی روش آنالیز با استفاده از تکنیک HPLC
| [Abstract-FA] | [Abstract-EN] | [PDF-FA] | [XML] |

The frequency of Vibrio parahaemolyticus isolated from Caspian Sea fishes and their antibacterial resistance pattern
بررسی فراوانی ویبریو پاراهمولیتیکوس جدا شده از ماهی های دریای خزر و تعیین الگوی مقاومت آنتی باکتریال
| [Abstract-FA] | [Abstract-EN] | [PDF-FA] | [XML] |

Volume 10, Number 1 (2024-6)


Isolation and identification of a new strain of Acetobacter okinawensis from Iranian nectarine, resistant to high temperature and ethanol concentration, suitable for producing nectarine vinegar
جداسازی و شناسائی سویه جدید استوباکتر اوکیناونسیس از شلیل ایرانی مقاوم به دما و غلظت بالای اتانول مناسب برای تولید سرکه شلیل
| [Abstract-FA] | [Abstract-EN] | [PDF-FA] | [XML] |

Evaluation the physicochemical properties and survival of lactic acid bacteria in functional yogurt containing transglutaminase enzyme and Persian gum
بررسی خصوصیات فیزیکوشیمیایی و زنده‌مانی باکتری‌های اسید لاکتیک در ماست فراسودمند حاوی آنزیم ترانس گلوتامیناز و صمغ فارسی
| [Abstract-FA] | [Abstract-EN] | [PDF-FA] | [XML] |

The Effect of Co-microencapsulation of Alginate with Pectin on the Survivability of Probiotic Bacteria Lactobacillus rhamnosus under Simulated Gastrointestinal Tract Conditions and Investigation of Physicochemical Properties of the Produced Microcapsules.
اثر کو-میکروانکپسولاسیون آلژینات با پکتین بر زنده مانی باکتری پروبیوتیک لاکتوباسیلوس رامنسوس تحت شرایط شبیه سازی شده گوارش و بررسی خصوصیات فیزیکوشیمیایی میکروکپسول های تولیدی
| [Abstract-FA] | [Abstract-EN] | [PDF-FA] | [XML] |

Effects of adipokines and probiotics on non-alcoholic fatty liver disease
اثرات آدیپوکین ها و پروبیوتیک ها بر بیماری کبد چرب غیرالکلی
| [Abstract-FA] | [Abstract-EN] | [PDF-FA] | [XML] |

Investigation of chemical compounds using GC-MS and antimicrobial properties of hydroethanolic extracts of pumpkin and some plants of the Cruciferous Family (Brassicaceae)
بررسی ترکیبات شیمیایی با استفاده از GC-MS و خاصیت ضدمیکروبی عصاره‌های هیدرواتانولی کدو حلوائی و برخی از گیاهان خانواده چلیپائیان
| [Abstract-FA] | [Abstract-EN] | [PDF-FA] | [XML] |

Comparative Investigation of The Antibacterial Properties of Silver Nanoparticles Biosynthesized by The Green Skin of Walnut Against Streptococcus Mutans and Pseudomonas Aeruginosa
بررسی مقایسه‌ای خاصیت ضدباکتریائی نانو ذرات نقره بیوسنتز شده توسط پوست سبز گردو برروی استرپتوکوکوس موتانس و سودوموناس آئروژینوزا
| [Abstract-FA] | [Abstract-EN] | [PDF-FA] | [XML] |

Volume 9, Number 4 (2024-3)


A review of the binding properties of kombucha to toxins
مروری بر خصوصیات اتصالی کامبوچا به توکسین‌ها‌
| [Abstract-FA] | [Abstract-EN] | [PDF-FA] | [XML] |

Investigating the effect of using alfalfa extract on the quality characteristics of low-fat yogurt.
بررسی تاثیراستفاده ازعصاره یونجه بر ویژگیهای کیفی ماست کم چرب
| [Abstract-FA] | [Abstract-EN] | [PDF-FA] | [XML] |

Evaluation of physical and microstructural properties of hydroxypropylmethyl nanocomposite edible film Cellulose contains nanoclay and essential oil
ارزیابی ویژگی‌های فیزیکی و ریزساختاری فیلم خوراکی نانوکامپوزیتی هیدروکسی پروپیل متیل سلولز حاوی نانورس و اسانس شوید
| [Abstract-FA] | [Abstract-EN] | [PDF-FA] | [XML] |

Evaluation of postbiotic antibacterial power of Lactobacillus bacteria against Listeria monocytogenes
ارزیابی قدرت آنتی‌باکتریال پست‌بیوتیک باکتری‌های جنس لاکتوباسیلوس علیه لیستریا مونوسیتوژنز
| [Abstract-FA] | [Abstract-EN] | [PDF-FA] | [XML] |

Effects of Lactobacillus probiotic mixture on testicular tissue infected with Escherichia coli bacteria in male rats.
اثرات مخلوط لاکتوباسیلوسی پروبیوتیک بر بافت بیضه آلوده به باکتری اشرشیاکلی درموش
| [Abstract-FA] | [Abstract-EN] | [PDF-FA] | [XML] |

A review of biological sensors and chemical identifiers for quality and safety monitoring of meat
مروری بر حسگرهای زیستی و شناساگرهای شیمیایی بر نظارت کیفی و ایمنی گوشت
| [Abstract-FA] | [Abstract-EN] | [PDF-FA] | [XML] |

Volume 9, Number 3 (2023-12)


Investigation of the most common bacterial agents in food outbreaks in Semnan province
بررسی تاثیر فاکتورهای دموگرافیک درطغیان های غذایی در استان سمنان
| [Abstract-FA] | [Abstract-EN] | [PDF-FA] | [XML] |

Viability of Lactobacillus paracasei in Probiotic Yogurt Containing Green Tea and Green Coffee Powders
بررسی زنده‌مانی لاکتوباسیلوس پاراکازئی در ماست پروبیوتیک حاوی پودر چای سبز و قهوه سبز
| [Abstract-FA] | [Abstract-EN] | [PDF-FA] | [XML] |

Evaluation of cytotoxic effect of zinc oxide nanoparticles coated with chitosan by the cyanobacterium Aliinostoc sp. against cancer cells (Hep G-2)
بررسی اثر سیتوتوکسیسیتی نانوذرات اکسید روی پوشش دار شده با کیتوزان توسط سیانوباکتریوم Aliinostoc sp. در مقابل سلولهای سرطانی (Hep G-2)
| [Abstract-FA] | [Abstract-EN] | [PDF-FA] | [XML] |

Isolation, identification and investigation of probiotic properties of lactic acid bacteria isolated from local yogurts of Bonab city
جداسازی، شناسایی و بررسی خواص پروبیوتیکی باکتری های اسید لاکتیک جدا شده از ماست های محلی شهرستان بناب
| [Abstract-FA] | [Abstract-EN] | [PDF-FA] | [XML] |

A review of health risks caused by Lead (II) consumption and its reduction methods in the food chain
بررسی مروری خطرات سلامتی ناشی از مصرف سرب و روش‌های کاهش آن در زنجیره غذایی
| [Abstract-FA] | [Abstract-EN] | [PDF-FA] | [XML] |

Gut microbiota - Mediterranean diet interactions in major depressive disorder (MDD): a review study
تعاملات میکروبیوتای دستگاه گوارش - رژیم غذایی مدیترانه‌ای در اختلال افسردگی اساسی: مطالعه مروری
| [Abstract-FA] | [Abstract-EN] | [PDF-FA] | [XML] |

Volume 9, Number 2 (2023-9)


Investigating the effect of probiotics mixture (Lactobacillus casei, Lactobacillus rhamnosus and Lactobacillus heloticus) on small intestine tissue infected with Escherichia coli bacteria in male rats
بررسی اثر مخلوط پروبیوتیک (لاکتوباسیلوس کازئی، لاکتوباسیلوس رامنوسوس و لاکتوباسیلوس هلوتیکوس) بر بافت روده‌ی باریک آلوده به باکتری اشرشیاکلی در موش‌های صحرایی نر ویستار
| [Abstract-FA] | [Abstract-EN] | [PDF-FA] | [XML] |

The effect of chitosan-based edible coating containing Dunaliella algae extract on the qualitative and microbial characteristics of Beluga Sturegeon (Huso huso) fillet during the storage period
تأثیر پوشش خوراکی مبتنی بر کیتوزان حاوی عصاره جلبک Dunaliellaبر خصوصیات کیفی و میکروبی فیله‌ی فیل ماهی (Huso huso) طی دوره نگهداری
| [Abstract-FA] | [Abstract-EN] | [PDF-FA] | [XML] |

Nanotechnology for Probiotic Delivery
استفاده از فناوری نانو در انتقال پروبیوتیک‌ها
| [Abstract-FA] | [Abstract-EN] | [PDF-FA] | [XML] |

Identification of new effective genes in promoting Erythromycin resistance in Campylobacter jejuni by using bioinformatics tools
شناسایی ژن‌های موثر جدید در پیشبرد مقاومت به اریترومایسین در کمپیلوباکتر ژژونی با بهره‌گیری از ابزار بیوانفورماتیکی
| [Abstract-FA] | [Abstract-EN] | [PDF-FA] | [XML] |

Evaluation of antioxidant properties of pigments isolated from yeasts of food factories
بررسی خواص آنتی‌اکسیدانی رنگدانه‌های جدا شده از مخمرهای پساب کارخانجات مواد غذایی
| [Abstract-FA] | [Abstract-EN] | [PDF-FA] | [XML] |

Effect of partial substitution of NaCl by KCl on free fatty acids composition of jar cheese
بررسی تأثیر جایگزینی نسبی نمک NaCl با KCl بر ویژگی‌های اسید چرب آزاد پنیر کوزه
| [Abstract-FA] | [Abstract-EN] | [PDF-FA] | [XML] |

Volume 9, Number 1 (2023-8)


Evaluation of the effect of cold plasma on the shelf life of sour lemon
ارزیابی اثر پلاسمای سرد بر ماندگاری لیمو ترش
| [Abstract-FA] | [Abstract-EN] | [PDF-FA] | [XML] |

Evaluation of physicochemical properties and lactic acid bacteria survival in watercress extract (Nasturtium officinale) functional beverage
بررسی خصوصیات فیزیکوشیمیایی و زنده مانی باکتری‌های اسید لاکتیک در نوشیدنی فراسودمند آب تره
| [Abstract-FA] | [Abstract-EN] | [PDF-FA] | [XML] |

Study effect of Lactobacillus casei-derived extracellular vesicles antibacterial and its application in increasing the quality of fish fillet
مطالعه تاثیر ضدباکتریایی وزیکول‌های خارج‌سلولی Lactobacillus casei و کاربرد آن در افزایش کیفیت فیله ماهی
| [Abstract-FA] | [Abstract-EN] | [PDF-FA] | [XML] |

Advances in plasma-activated water technology on foodborne pathogens: current applications and future trends
پیشرفت‌های فناوری آب فعال شده با پلاسما بر پاتوژن‌های غذایی: کاربردهای فعلی و دورنمای آینده
| [Abstract-FA] | [Abstract-EN] | [PDF-FA] | [XML] |

Effect of biocontrol activity of essential oil, Thymus vulgaris, Eucalyptus camaldulensis, Lavandula angustifolia and Cuminum cyminum on growth of Fusarium oxysporu and Fusarium culmorum
بررسی اثر بازدارندگی اسانس گیاهان دارویی بر رشد میسلیومی جدایه‌های قارچی Fusarium oxysporum و Fusarium culmorum
| [Abstract-FA] | [Abstract-EN] | [PDF-FA] | [XML] |

Investigating the physicochemical characteristics of synbiotic beverage enriched with extracts of millet, rye and alfalfa sprouts
بررسی ویژگی‌های فیزیکوشیمیایی نوشیدنی سین بیوتیک غنی شده با عصاره جوانه‌های ارزن، چاودار و یونجه
| [Abstract-FA] | [Abstract-EN] | [PDF-FA] | [XML] |

Volume 8, Number 4 (2023-3)


Evaluation of essential oil composition of dudiam melon and antimicrobial activity of essential oil and extract of that
بررسی ترکیبات اسانس میوه دستنبو و اثر ضد باکتریایی اسانس و عصاره آن
| [Abstract-FA] | [Abstract-EN] | [PDF-FA] | [XML] |

Effect of different levels of Lactobacillus brevis on antioxidant capacity, hepatic enzymes activity, and hematological indices in rainbow trout
تأثیر سطوح مختلف لاکتوباسیلوس برویس بر توان آنتی‌اکسیدانی، فعالیت آنزیم‌های کبدی و فراسنجه‌های خونی در ماهی قزل‌آلای رنگین‌کمان
| [Abstract-FA] | [Abstract-EN] | [PDF-FA] | [XML] |

Investigation of physicochemical and sensory properties of probiotic Chavil yogurt containing microencapsulated Lactobacillus acidophilus (PTCC 1643) with sodium alginate and Arabic gum
بررسی خصوصیات فیزیکوشیمیایی و حسی ماست چویل پروبیوتیک حاوی باکتری لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس ) (PTCC 1643 ریزپوشانی شده با سدیم‌آلژینات و صمغ عربی
| [Abstract-FA] | [Abstract-EN] | [PDF-FA] | [XML] |

Isolation and identification of xylanase-producing yeast, Pichia kudriavzevii used in the food industry
جداسازی و شناسایی یک سویه جدید مخمر Pichia kudriavzevii مولد آنزیم زایلاناز مورد استفاده در صنایع غذایی
| [Abstract-FA] | [Abstract-EN] | [PDF-FA] | [XML] |

Molecular study of probiotic effect on IutA gene in different strains of Escherichia coli separated from urinary tract infection
بررسی مولکولی اثر پروبیوتیک بر ژن IutAدر سویه‌های مختلف E.coli جدا شده از عفونت ادراری
| [Abstract-FA] | [Abstract-EN] | [PDF-FA] | [XML] |

The effect of a mixture of native Iranian probiotics (Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus casei and Lactobacillus holoticus) on liver tissue changes in male rats exposed to cadmium chloride
تأثیر مخلوط پروبیوتیک‌های بومی ایرانی (لاکتوباسیلوس رامنوسوس، لاکتوباسیلوس کازئی و لاکتوباسیلوس هلوتیکوس) بر تغییرات بافت کبد موش‌های صحرایی نر در معرض کلریدکادمیوم
| [Abstract-FA] | [Abstract-EN] | [PDF-FA] | [XML] |

Volume 8, Number 3 (2022-12)


Detection of bovine tuberculosis using indirect ELISA method of low molecular weight antigen of Mycobacterium bovis strain AN5
تشخیص توبرکلوزیس گاوی با استفاده از سیستم الایزای غیرمستقیم آنتی‌ژن سبک وزن مایکوباکتریوم بوویس سویه AN5
| [Abstract-FA] | [Abstract-EN] | [PDF-EN] | [PDF-FA] | [XML] |

The effect of using different levels of portulaca Oleracea seed on growth performance, immune system and some blood parameters of broiler chicken
تأثیر استفاده از سطوح مختلف دانه خرفه بر عملکرد رشد، سیستم ایمنی و برخی فراسنجه‌های خونی جوجه های گوشتی
| [Abstract-FA] | [Abstract-EN] | [PDF-EN] | [PDF-FA] | [XML] |

Effect of Sargassum tenerrimum extract, nisin z and aureomycin antibiotic on bacterial growth of Litopenaeus vannamei during ice storage
تاثیر عصاره جلبک Sargassum tenerrimum، نایسین Z و آنتی‌بیوتیک آئرومایسین روی رشد باکتریایی میگو وانامی (Litopenaeus vannamei) طی نگهداری در یخ
| [Abstract-FA] | [Abstract-EN] | [PDF-EN] | [PDF-FA] | [XML] |

Investigation of cold plasma pasteurization on bioactive compounds, physicochemical and microbial characteristics of red grape juice
بررسی پاستوریزاسیون با پلاسمای سرد بر ترکیبات زیست فعال، ویژگی‌های فیزیکوشیمیایی و میکروبی آب انگور قرمز
| [Abstract-FA] | [Abstract-EN] | [PDF-EN] | [PDF-FA] | [XML] |

Effect of β-glucan Exopolysaccharide on Physicochemical Properties of Low-Fat Set Sheep's Milk Yogurt
تاثیر اگزو پلی‌ساکارید بتا گلوکان بر ویژگی‌های فیزیکوشیمیایی ماست قالبی کم چرب شیر میش
| [Abstract-FA] | [Abstract-EN] | [PDF-EN] | [PDF-FA] | [XML] |

Investigation of bacteriocin properties produced by Lactobacillus helveticus and evaluation of its antimicrobial activity on pathogenic microorganisms
بررسی ویژگی‌های باکتریوسین تولید شده توسط باکتری لاکتوباسیلوس هلویتیکوس و ارزیابی فعالیت ضدمیکروبی آن بر میکروارگانیسم‌های بیماری‌زا
| [Abstract-FA] | [Abstract-EN] | [PDF-EN] | [PDF-FA] | [XML] |

Volume 8, Number 2 (2022-7)


Molecular study of probiotic effect on PapG gene in different strains of Escherichia coli separated from urinary tract infection
بررسی مولکولی اثر پروبیوتیک بر ژن papG در سویه‌های مختلفE. coli جدا شده از عفونت ادراری
| [Abstract-FA] | [Abstract-EN] | [PDF-FA] | [XML] |

Microbial Growth of Turkey Breast Meat in Immersion Ohmic Thawing
رشد میکروبی گوشت سینه بوقلمون در انجماد زدایی به روش اهمیک غوطه‌وری
| [Abstract-FA] | [Abstract-EN] | [PDF-FA] | [XML] |

Investigation of the effect of different levels of Cyminum cuminum essential oil on antimicrobial and sensory properties in lactic cheese
بررسی اثر سطوح مختلف اسانس زیره سبز (Cyminum cuminum) بر خواص ضد‌میکروبی و حسی در پنیر لاکتیکی
| [Abstract-FA] | [Abstract-EN] | [PDF-FA] | [XML] |

The effect of Akkermansia muciniphila and its outer membrane vesicles on the expression of microRNAs involved in the maturation of monocyte-derived human dendritic cells
تأثیر Akkermansia muciniphila و وزیکول‌های غشای خارجی حاصل از آن بر بیان microRNA های دخیل در بلوغ سلول‌های دندریتیک انسانی مشتق از مونوسیت
| [Abstract-FA] | [Abstract-EN] | [PDF-EN] | [PDF-FA] | [XML] |

Protective effect of Iranian native probiotic mixtures (Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus casei and Lactobacillus holoticus) on induced lesions of lead acetate in lung tissue of male rats
اثر حفاظتی مخلوط پروبیوتیک بومی ایرانی لاکتوباسیلوس رامنوسوس، لاکتوباسیلوس کازئی و لاکتوباسیلوس هلوتیکوس برآسیب‌های القایی استات سرب در بافت ریه موش‌های صحرایی نر
| [Abstract-FA] | [Abstract-EN] | [PDF-EN] | [PDF-FA] | [XML] |

The characteristics investigation of lactic acid bacteria capable of producing aromatic compounds isolated from traditional yogurt in Zanjan province
بررسی خصوصیات باکتری‌های اسید لاکتیک دارای قابلیت تولید ترکیبات آروماتیک جدا شده از ماست سنتی استان زنجانتی استان زنجان
| [Abstract-FA] | [Abstract-EN] | [PDF-EN] | [PDF-FA] | [XML] |

Volume 8, Number 1 (2022-6)


The effect of feeding encapsulated microalgae on intestinal microflora, blood anti-oxidant status, and meat quality of broiler chickens
تاثیر تغذیه ریزجلبک کپسوله شده بر جمعیت میکروبی روده، وضعیت آنتی‌اکسیدانی خون و کیفیت گوشت جوجه‌های گوشتی
| [Abstract-FA] | [Abstract-EN] | [PDF-FA] | [XML] |

Evaluation of viability of multilayer microcapsules of Lactobacillus rhamnosus and Lactobacillus Plantarum under gastric and intestinal simulation conditions
ارزیابی زنده‌مانی میکروکپسول‌های چند لایه سویه‌های‌‌ ‌پروبیوتیک لاکتوباسیلوس رامنوسوس و لاکتوباسیلوس پلانتاروم درشرایط شبیه‌سازی شده معده و روده
| [Abstract-FA] | [Abstract-EN] | [PDF-FA] | [XML] |

Synergistic effect of vancomycin and interferon-gamma-loaded chitosan nanogels on TNF-α gene expression in methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA) -infected mice
بررسی هم‌افزایی نانوژل‌های کیتوزان لود شده با وانکومایسین و اینترفرون گاما بر بیان ژن TNF-α در موش‌های آلوده شده با استافیلوکوک اورئوس مقاوم به متی‌سیلین (MRSA)
| [Abstract-FA] | [Abstract-EN] | [PDF-FA] | [XML] |

Antimicrobial effect of nisin extracted from Lactococcus lactis isolated from goat milk on some bacteria causing food spoilage
بررسی اثر ضدمیکروبی نایسین استخراج شده از لاکتوکوکوس لاکتیس جدا شده از شیر بز بر برخی باکتری‌های عامل فساد مواد غذایی
| [Abstract-FA] | [Abstract-EN] | [PDF-FA] | [XML] |

Investigating the effect of Thyme essential oil and chitosan as a natural preservative on the quality and antioxidant properties of French salad sauce
بررسی اثر کیتوزان و عصاره آویشن، به‌عنوان نگه‌دارنده‌های طبیعی بر ماندگاری میکروبی سس سالاد فرانسوی
| [Abstract-FA] | [Abstract-EN] | [PDF-FA] | [XML] |

Evaluation of total phenols and flavonoids, antioxidant power, and antifungal effect of Mentha spicata essential oil against species causing strawberry’s rot
ارزیابی فنول و فلاونوئید کل، قدرت آنتی‌اکسیدانی و اثر ضدقارچی اسانس نعناع سبز بر سویه‌های عامل فساد میوه توت‌فرنگی
| [Abstract-FA] | [Abstract-EN] | [PDF-FA] | [XML] |


Home | All volumes | All issues | All articles