گروه میکروبیولوژی، واحد جهرم، دانشگاه آزاد اسلامی، جهرم، ایران
چکیده:
نوآوری در زمینه تولید و فراوری مواد غذایی برای پاسخگویی به چالشهای نوظهور، تضمین امنیت غذایی در سراسر جهان و برآورده کردن خواستههای مصرفکنندگان برای محصولات غذایی با کیفیت بالا، ایمن و مغذی مورد نیاز است. آب فعالشده با پلاسما (Plasma-activated water)، یک تکنیک سازگار با محیط زیست با حداقل تغییرات در محصولات غذایی است. آب فعال شده با پلاسما توجه بسیاری را در زمینه صنایع غذایی، کشاورزی و زیست پزشکی به خود جلب کرده است. این مقاله به طور خاص، خواص فیزیکی و شیمیایی آب فعال شده با پلاسما در رابطه با اسیدیته، رسانایی، پتانسیل اکسیداسیون و کاهش و غلظت گونههای اکسیژن فعال، نیتروژن واکنشپذیر در آب تصفیه شده را مشخص میکند. بنابراین، کاربردهای آب فعال شده با پلاسما برای ضدعفونی میکروبی نیز در این بررسی خلاصه شده است. بهطور کلی، این مقاله مروری میزان موفقیت کاربردی فناوری آب فعال شده با پلاسما را در زمینههای مختلف و به طور خاص کاربرد ان در صنعت فراوری مواد غذایی را توصیف میکند. از آنجایی که خروجی پژوهش در حوزه آب فعال شده با پلاسما بهطور تصاعدی در حال گسترش است، این بررسی بر روی مطالعات منتشر شده طی سالهای 2017 تا2023 تمرکز میکند تا درک فعلی اصول اثرات آب فعال شده با پلاسما را خلاصه کند و پتانسیلهای آن را در برنامههای کاربردی منعکس کند. همچنین، معایب برجسته این فناوری و زمینههای مهم برای تحقیقات آینده مورد بحث قرار میگیرد.
Basiri N, Zarei M, Kargar M, Kafilzadeh F. Advances in plasma-activated water technology on foodborne pathogens: current applications and future trends. میکروبیولوژی کاربردی در صنایع غذایی 2023; 9 (1) : 3 URL: http://amfi.ir/article-1-52-fa.html
بصیری نرجس، زارعی مهدی، کارگر محمد، کفیل زاده فرشید. پیشرفتهای فناوری آب فعال شده با پلاسما بر پاتوژنهای غذایی: کاربردهای فعلی و دورنمای آینده. میکروبیولوژی کاربردی در صنایع غذایی. 1402; 9 (1) :27-48