بررسی مروری خطرات سلامتی ناشی از مصرف سرب و روشهای کاهش آن در زنجیره غذایی
|
مریم بیاناتی ، الهام خان نیری* ، سارا سهراب وندی |
استادیار گروه تحقیقات علوم و صنایع غذایی، انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور، دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی، تهران، ایران |
|
چکیده: |
آلودگی فلزات سنگین یک مسئله زیست محیطی حیاتی در سراسر جهان است زیرا فلزات سنگین تجزیه ناپذیر هستند. از این نظر میتوانند در مواد مختلف و حیوانات تجمع کنند و از راه های مختلفی مانند پوست، تنفس و زنجیره غذایی وارد بدن انسان شوند. سرب یکی از فلزات سمی شناخته شده است که در طبیعت در نتیجه فعالیت های صنعتی وجود دارد. وجود یون های سرب فراتر از سطح قابل قبول ایمن در مواد غذایی یک تهدید جدی برای سلامت انسان است. هدف بررسی حاضر خلاصه کردن تحقیقات بهروز در مورد سمیت سرب و اثرات آن بر گیاهان، خاک و سلامت انسان است. برای به حداقل رساندن اثرات سرب، روش های مختلفی برای کاهش میزان آن در زنجیره غذایی استفاده میشود. اکثر روش های سنتی یا بسیار پرهزینه هستند یا کارایی کمی دارند. روشهای مختلف فیزیکی، شیمیایی، بیولوژیک، بیوتکنولوژیک و نانو در دسترس هستند که از آنها برای کاهش آلودگی فلزات سنگین میتوان استفاده کرد. تحقیقات مربوط به فناوریهای نسبتاً جدید نظیر روشهای بیولوژیک باید در کشورهای در حال توسعه که آلودگی فلزات سنگین آنها در سطح هشدار دهندهای قرار دارد ترویج و گسترش یابد. بنابراین، بررسی حاضر به رویکردهای مختلف برای کاهش دسترسی فلزات سنگین در زنجیره غذایی میپردازد.
|
|
واژههای کلیدی: سرب، سمیت، زنجیره غذایی، روش های بیولوژیک |
|
متن کامل [PDF 976 kb]
|
نوع مطالعه: پژوهشي |
موضوع مقاله:
شیمی مواد غذایی
|
|
|
|