بررسی تاثیر فاکتورهای دموگرافیک درطغیان های غذایی در استان سمنان
|
زهرا رجبی ، مهدیه پورمرادیان ، محمد مهدی سلطان دلال* |
مرکز تحقیقات میکروبیولوژی مواد غذایی، بخش میکروب شناسی مواد غذایی،گروه پاتوبیولوژی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران |
|
چکیده: |
بیماری های منتقله از راه غذا foodborne diseases (FBD) امروزه یکی از بزرگترین نگرانی ها در جهان می باشد. همچنین استفاده بی رویه و نادرست از آنتی بیوتیک ها باعث ایجاد مقاومت در بین باکتریهای فراوانی گشته است، که به صورت یک تهدید جدی برای سلامت عمومی مطرح گردیده است. این بررسی بر روی تمامی طغیان ناشی از مواد غذایی که طی 1 سال از فروردین تا اسفند 1400 در استان سمنان اتفاق افتاده انجام شده است. نمونهها به منظور جداسازی و تشخیص باکتریهای سالمونلا ، شیگلا،اشریشیاکلی O:157: H7 مورد بررسی قرار گرفتند. اطلاعات دموگرافیک مورد نیاز بر اساس پرسشنامه و داده های آزمایشگاهی تکمیل شد و نتایج حاصل از مطالعه به کمک نرم افزارSPSS نسخه 19 تجزیه و تحلیل آماری شدند. نتایج نشان داد فراوانی طغیان در زنان (46%) بیش از کودکان و مردان مشاهده شد. رده سنی 24 الی 44 (31،57%) بیشترین موارد مبتلا را شامل شدند. درصد طغیان رخ داده در شهر (31/57%) بیش از روستا (69/42%) بود. فراوانی طغیان ناشی از مصرف غذا بیش از آب و مصرف غذای بیرون (55/55%) بیش از غذای خانگی (4۵/4۴%) بود. بیش از نیمی از فراوانی باکتریایی، متعلق به گونههای اشریشیاکلی بود (73%). آلودگی به شیگلا و سالمونلا (۹/۲%) بود. هیچ جدایه اشریشیاکلی O157H7 شناسایی نشد. بر اساس نتایج این مطالعه گروه زنان جزو گروه های آسیب پذیر تر و مصرف غذای بیرون از خانه و شهر نشینی از علل مهم طغیان های غذایی در استان سمنان می باشد. همچنین سالمونلا و شیگلا را میتوان از علل اسهال ناشی از طغیان های غذایی سمنان دانست. |
|
واژههای کلیدی: اپیدمیولوژی، اتیولوژی، اسهال، طغیان، دموگرافیک |
|
متن کامل [PDF 439 kb]
|
نوع مطالعه: پژوهشي |
موضوع مقاله:
میکروبیولوژی مواد غذایی
|
|
|
|