ارزیابی فعالیت پروبیوتیکی و تکنولوژیکی باسیلوس کواگولانس (Bacillus coagulans) و عملکرد آن در استفاده از منابع مختلف کربنی و نیتروژنی
|
فاطمه خادمی ، علی مویدی* ، زهرا زارعی ، مرتضی خمیری ، بهروز دستار  |
گروه علوم و صنایع غذایی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان |
|
چکیده: |
برخی سویههای باسیلوس کواگولانس (Bacillus coagulans) خواص پروبیوتیک و اثرات مفید بر سلامت مصرفکنندگان، و همچنین ویژگیهای تکنولوژیکی متعددی نشان دادهاند که آنها را برای استفاده در صنایع مختلف مفید جلوه میدهد. از این رو، در این پژوهش برخی از این ویژگیها مانند آبگریزی سطحی، تحمل به نمک، اسید، پپسین، تریپسین، نمک صفراوی و مقاومت گرمایی در سویههای IBRC10807 (سویه T) و GBI-30,6086 (سویه SH)، عملکرد آنها در استفاده از منابع مختلف کربنی (گلوکز صنعتی، شیره خرما، شیره انگور، شربت ذرت و ملاس چغندرقند) و نیتروژنی (کنجاله کنجد، کنجاله سویا و گلوتن ذرت) و مقایسه شدت پروتئولیز منابع نیتروژنی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که پروتئولیز در همه نمونهها رخ داده است و هر دو سویه مورد نظر قادر به انجام هیدرولیز بوده¬اند. با اینحال، سویه SH در استفاده از منبع کربنی شربت ذرت و منبع نیتروژنی کنجاله سویا کارایی بالاتری نسبت به سویه T نشان داد. بنابراین، تغییرات میزان pH و شمارش سلولی در محیط حاوی غلظتهای مختلف کنجاله سویا و شربت ذرت طی زمان مختلف تخمیر با سویه SH بهینهسازی گردید. شرایط بهینه در این پژوهش با مطلوبیت کل 95 درصد، میزان 46/2 درصد کنجاله سویا، 65/10 درصد شربت ذرت و مدت زمان h 32/35 به دست آمد. مطابق یافته این پژوهش، سویههای باسیلوس کواگولانس دارای خواص پروبیوتیکی و تکنولوژیکی قابل قبولی بوده و قادر به تخمیر بسترههای ارزان قیمت کربنی و نیتروژنی جهت تولید مواد با ارزش افزوده بالا را دارا میباشند.
|
|
واژههای کلیدی: بهینهسازی، تخمیر، فعالیت پروتئولیتیک |
|
متن کامل [PDF 1228 kb]
|
نوع مطالعه: پژوهشي |
موضوع مقاله:
میکروبیولوژی مواد غذایی
|
|
|
|