گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، ایران
چکیده:
این آزمایش برای بررسی اثر سطوح مختلف دانه خرفه آسیاب شده بر عملکرد رشد، سیستم ایمنی و برخی فراسنجههای خونی جوجههای گوشتی انجام شد. تعداد 160قطعه جوجه یک روزه گوشتی نر از سویه تجاری راس 308 در قالب طرح کاملاً تصادفی با 4 تیمار، 4 تکرار و 10 قطعه جوجه در هر تکرار استفاده شد.جیرههای آزمایشی شامل سطوح صفر، 2، 2/5، 5 و 7/5 % دانه خرفه بود. برای ارزیابی سیستم ایمنی هومورال، در روزهای 24 و 31 مقدار ml 1 محلول 10 % گلبول قرمز گوسفندی به دو جوجه از هر تکرار تزریق شد و نمونههای خونی در روزهای 35و 42، از ورید بال گرفته شد. پرندگان علیه ویروس بیماریهای برونشیت، نیوکاسل و گامبورو واکسینه شدند. برای اندازه گیری فراسنجههای خونی از نمونههای خون 42 روزگی استفاده شد. وزن اندامهای بدن برحسب درصد وزن بدن در سن 42 روزگی بررسی شد. نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد که مصرف دانه خرفه، سبب افزایش وزن و مصرف خوراک جوجههای گوشتی در دوره های رشد، پایانی و در کل دوره پرورش شد. میزان تیتر IgY در پرندهها تفاوتی نداشت. ضریب تبدیل غذایی در پرندگان تغذیه شده با تغذیه تیمار حاوی 2/5 % دانه خرفه بهتر شد. وزن بورس فابریسیوس و سایر اندامهای بدن در 42 روزگی در کل گروهها تغییری نداشت. استفاده از سطوح مختلف دانه خرفه در جیره تأثیر معنیداری بر تیتر آنتی بادی در برابر گلبول قرمز گوسفندی، میزان هماتوکریت خون، تریگلیسیرید، آنزیمهایALP ،AST، ALT و کلسیم در خون نداشت اما سبب افزایش میزان کلسترول خون شد.
Hajati H, Hassanabadi A, Kaveh S, Seyyed Dokht A. The effect of using different levels of portulaca Oleracea seed on growth performance, immune system and some blood parameters of broiler chicken. میکروبیولوژی کاربردی در صنایع غذایی 2022; 8 (3) : 5 URL: http://amfi.ir/article-1-36-fa.html
حاجاتی حسنا، حسن آبادی احمد، کاوه سارا، سیددخت عاطفه. تأثیر استفاده از سطوح مختلف دانه خرفه بر عملکرد رشد، سیستم ایمنی و برخی فراسنجههای خونی جوجه های گوشتی. میکروبیولوژی کاربردی در صنایع غذایی. 1401; 8 (3) :52-61