مروری بر حسگرهای زیستی و شناساگرهای شیمیایی بر نظارت کیفی و ایمنی گوشت
|
بهاره نوروزی* ، ندا فرهودی ، سوگل قارونی فرد  |
گروه بیوتکنولوژی، دانشکده علوم و فناوری های همگرا، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران |
|
چکیده: |
تضمین کیفیت و ایمنی محصولات گوشتی مستلزم اندازهگیریهای سریع است تا از ایجاد و شیوع بیماریهای ناشی از تغذیه جلوگیری کند. گرچه روشهای میکروبیولوژی استاندارد و تکنیکهای تحلیلی مرسومی برای نظارت بر ایمنی و کیفیت مواد غذایی موجود است، اما این روشها اغلب زمانبر هستند و نیازمند کارشناسانی بامهارت و ابزارهای پیشرفته میباشند؛ بنابراین نیاز فوری به توسعه ابزارهایی ساده و سریع همواره احساس میشود تا در زمان کم، بر کیفیت گوشت و فراوردههای گوشتی در چرخه تولید نظارت کند. حسگرهای زیستی و شناساگرهای شیمیایی به دلیل حساسیت بالا، تخصصی بودن، قابلیت تولید مجدد و پایداری، ابزارهایی مهم جهت نظارت و کنترل کیفیت محصولات گوشتی هستند. در این مقاله مروری، کاربرد حسگرهای زیستی در صنعت گوشت و نقش مهم آنها در تعیین کیفیت گوشت موردبحث قرار میگیرد. علاوه بر آن نقش حسگرهای زیستی متفاوت بر شناسایی و تشخیص آلایندهها، محصولات تقلبی، عوامل بیماریزا، آنتیبیوتیکها و بقایای دارو در محصولات گوشتی نیز خلاصهشده است. یافتههای بهدستآمده حاکی از آن است که نسل جدید حسگرهای زیستی باید مبتنی بر نانو مواد باشد که با حساسیت بالا و ارائه پاسخ سریع بتواند در صنعت غذا بهخصوص در بخش فراوری گوشت بهگونهای وسیعتر عمل نماید. |
|
واژههای کلیدی: حسگرهای زیستی، تازگی گوشت، کنترل کیفی، آلایندهها، عوامل بیماریزا |
|
متن کامل [PDF 601 kb]
|
نوع مطالعه: پژوهشي |
موضوع مقاله:
میکروبیولوژی مواد غذایی
|
|
|
|