بررسی فنوتیپی و شناسایی ژنهای مقاومت آنتیبیوتیکی برخی باکتریهای بیماریزای شاخص در سردخانههای مواد غذایی سه بیمارستان بزرگ در تهران
|
الهام سلطان زاده ، عباسعلی مطلبی مغانجوق* ، هدایت حسینی ، محمد علی برومند  |
گروه بهداشت مواد غذایی،واحد علوم و تحقیقات،دانشگاه آزاد اسلامی،تهران،ایران |
|
چکیده: |
در این بررسی باکتری های سردخانههای مواد غذایی سه بیمارستان بزرگ تهران ارزیابی گردید. نمونهبرداری از سردخانه های موادغذایی از بخش های مختلف 3 بیمارستان بالای 400 تختخوابی طی 10 ماه متوالی از خرداد تا اسفند 1398 هفتهای یکبار صورت پذیرفت. پس از تعیین هویت جدایهها با آزمونهای افتراقی، الگوی مقاومت آنتیبیوتیکی تعیین گردیده و با روش مولکولی PCR حضور ژنهای مقاومت آنتیبیوتیکی سویههای مقاوم بررسی شد. در مجموع 236 نمونه مثبت از یخچالها و 42 نمونه مثبت از سردخانههای سه بیمارستان جدا شد. بیشترین نمونههای مثبت از دستگاههایی با ظاهر نامناسب، دمای بالای 8 درجه سانتیگراد و طبقات یخچال ها بدست آمدند. بیشتر ایزوله ها متعلق به گروه باکتریایی انتروباکتر (8/68%) ، استاف (9/11%) و انتروکوک (6/10%) بود.2 مورد salmonella spp و 1 مورد L.monocytogenous از سردخانهها جدا شد. نمونههای سردخانهای نسبت به همه آنتیبیوتیکهای مورد استفاده در این مطالعه حساس بودند. در ایزولههای یخچالی، بیشترین مقاومت به ترتیب مربوط به ESBL (7/9 %)، VRE (3/5 %)، MRSE (4/0 %) و MRSA (4/0 %) بود. در بررسی فراونی ژن های مقاومت، ژنهای blaOXA-48 و blaCTX و blaTEM در 10% از ایزوله های گروه انتروباکتر یافت شد. ژن blaOXA-51 در همه گونه های مقاوم غیر-انتروباکتر یافت شد و همچنین ژن های mecA و vanA در ایزوله های مقاوم استاف و انتروکوک یافت شد. آلودگیهای باکتریایی یخچالهای بیمارستانی، هشداری بر احتمال انتقال آلودگی، شیوع بیماری، شکست در درمان، تشدید عوارض بیماری و خطر انتقال ژنهای مقاوم از سویههای مقاوم به سویههای حساس می باشد. |
|
واژههای کلیدی: بیماری منتقله از طریق غذا، مقاومت آنتیبیوتیکی، یخچالهای بیمارستانی، ایمنی موادغذایی |
|
متن کامل [PDF 954 kb]
|
نوع مطالعه: پژوهشي |
موضوع مقاله:
شیمی مواد غذایی
|
|
|
|