استادیار گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی دانشگاه گیلان
چکیده:
راهکارهایی برای سالمسازی در صنعت غذا وجود دارند که یکی از آنها استفاده از آنتیبیوتیکها به شمار میرود. آنتیبیوتیکها، که بهعنوان مواد طبیعی یا شیمیایی سنتزی محسوب میشوند، قادر به مهار رشد و بقای میکروارگانیسمها هستند و در صنایع غذایی برای از بین بردن پاتوژنهای غذایی نقش حیاتی ایفا میکنند. با این حال، مقاومت فزاینده باکتریها به این داروها، تهدیدی جدی برای بهداشت عمومی و امنیت غذایی به وجود آورده است. برای مقابله با این چالش، راهکارهای نوینی نظیر باکتریوفاژ درمانی و استفاده از باکتریهای شکارچی بهکار گرفته شدهاند که میتوانند در کنترل عفونتهای باکتریایی شامل گونههای مقاوم مؤثر باشند. همچنین، استراتژیهای مقاومت چند دارویی و اصول کشاورزی پایدار با بهرهوری بالا، به بهبود کیفیت غذایی و ایمنی آن کمک میکنند. در کنار این اقدامات، روشهایی بهمنظور کاهش وابستگی به آنتیبیوتیکها وجود دارند، از جمله پیشگیری و کنترل عفونتها، کاهش استفاده از آنتیبیوتیکها در حیوانات و استفاده از پروبیوتیکها در آبزیان. باکتریهایی که توانایی مقاوم شدن نسبت به آنتیبیوتیکها را دارا هستند، از جمله: کمپیلوباکتر مقاوم به حرارت، سالمونلا، گونههای استافیلوکوکوس اورئوس و گونههای انتروکوک هستند. این مقاله به بررسی عمیقتر پدیده مقاومت باکتریایی نسبت به آنتیبیوتیکها و تحلیل راهکارهای مؤثر برای مقابله با این مشکل میپردازد.
Layegh Ghadrdan E, Abedfar A. Strategies to Combat Antibiotic-Resistant Bacteria and Ways to Reduce Antibiotic Use In The Food Industry. میکروبیولوژی کاربردی در صنایع غذایی 2025; 11 (2) :1-15 URL: http://amfi.ir/article-1-131-fa.html
لایق قدردان الهه، عابدفر عباس. استراتژیهایی برای مقابله با باکتریهای مقاوم شده به آنتیبیوتیکها و راهکارهایی برای کاهش استفاده از آنتیبیوتیکها در صنعت غذا. میکروبیولوژی کاربردی در صنایع غذایی. 1404; 11 (2) :1-15