گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران
چکیده:
باکتریوسینها ترکیبات پپتیدی زیستفعالی هستند که توسط ریبوزم باکتریها تولید میشوند و دارای اثرات مهارکنندگی و کشندگی روی برخی از میکروارگانیسمهای دیگر هستند. امروزه صنعت باکتریوسین بهعنوان نگهدارندههای طبیعی به طور قابل ملاحظهای جایگزین نقش نگهدارندههای شیمیایی در ماندگاری و ایمنی مواد غذایی شده است. پیشرفت در مطالعه باکتریوسینها با افزایش تقاضای مصرفکنندگان جهت کاربرد نگهدارندههای طبیعی در فراوردههای غذایی همراه شده است. در این پژوهش، شناسایی باکتری لاکتوباسیلوس هلویتیکوس با استفاده از روش توالییابی ژن 16S rRNA انجام شد. فعالیت ضدمیکروبی سوپرناتانت خنثی شده باکتری لاکتوباسیلوس هلویتیکوس علیه برخی از پاتوژنهای شاخص بیماریزا بررسی شد. ویژگیهای مختلف این ترکیب باکتریوسینی از قبیل ماهیت پروتئینی آن، مقاومت به حرارت، pH و همچنین، اثر دمای نگهداری بر پایداری آن بررسی شد. سوپرناتانت فاقد سلول باکتری لاکتوباسیلوس هلویتیکوس، علیه 6 باکتری فعالیت ضدمیکروبی با هاله ممانعت از رشد mm 8/5-18/7 داشت. باکتریوسین تولید شده توسط لاکتوباسیلوسهلویتیکوس بهصورت کامل نسبت به آنزیمهای پروتئیناز K، آلفا-کموتریپسین، پروتئاز، و تریپسین حساس بود؛ اگر چه پس از قرارگیری در معرض پپسین حدود 41 % برای استافیلوکوکوس اورئوس و حدود 30 % برای میکروکوکوس لوتئوس کاهش فعالیت داشت. سوپرناتانت حاوی باکتریوسین نسبت به دماهای مختلف و همچنین pHهای 2 تا 11 مقاومت داشت. بهترین دما برای نگهداری باکتریوسین مورد مطالعه، °C 80- و به مدت 1 ماه بود. توانایی باکتریوسین تولید شده توسط لاکتوباسیلوس هلویتیکوس در مهار پاتوژنهای مختلف و همچنین پایداری بالا نسبت به pH و درجه حرارت میتواند آن را بهعنوان نگهدارنده طبیعی معرفی کند.
Alizadeh Behbahani B, Noshad M. Investigation of bacteriocin properties produced by Lactobacillus helveticus and evaluation of its antimicrobial activity on pathogenic microorganisms. میکروبیولوژی کاربردی در صنایع غذایی 2022; 8 (3) : 1 URL: http://amfi.ir/article-1-47-fa.html
علیزاده بهبهانی بهروز، نوشاد محمد. بررسی ویژگیهای باکتریوسین تولید شده توسط باکتری لاکتوباسیلوس هلویتیکوس و ارزیابی فعالیت ضدمیکروبی آن بر میکروارگانیسمهای بیماریزا. میکروبیولوژی کاربردی در صنایع غذایی. 1401; 8 (3) :1-11