بررسی اثر ضدمیکروبی نایسین استخراج شده از لاکتوکوکوس لاکتیس جدا شده از شیر بز بر برخی باکتریهای عامل فساد مواد غذایی
|
هما خراسانی، نادیا کاظمی پور*، سید منصور میبدی، سید محمد رضا خوشرو، محمد مهدی متقی |
|
|
چکیده: |
نایسین یک باکتریوسین، با دامنه عملکرد وسیع علیه باکتریهای بیماریزای غذایی است. مضرات نگهدارندههای شیمیایی در موادغذایی، توجه محققان را به مواد طبیعی، از جمله نایسین جلب کرده است. در این پژوهش، خاصیت ضدمیکروبی نایسین استخراج شده از لاکتوکوکوس لاکتیس جدا شده از شیر بز، ارزیابی شد. 10 نمونه شیر بز از اطراف شهرستان کرمان، تحت شرایط سترون جمعآوری و باکتریهای لاکتوکوکوس لاکتیس روی محیط انتخابی Eliker-Trimethoprim جدا شدند. سپس، آزمونهای بیوشیمیایی برای شناسایی سویههای جداشده، انجام شد. برای تایید ژن نایسین از واکنش زنجیرهای پلیمراز با پرایمرهای اختصاصی استفاده شد. برای تأیید وجود نایسین استخراج شده باکتریایی، از HPLC استفاده شد. خاصیت ضدباکتریایی نایسین با روش انتشار از دیسک بر علیه سویههای استاندارد استافیلوکوکوس اورئوس، باسیلوس سرئوس، اسینتوباکتر بومانی و سودوموناس آئروژینوزا بررسی و سپس حداقل غلظت ممانعتکننده باکتریوسین با روش تهیهی رقتهای متوالی در میکروتیترپلیت انجام شد. یکی از 4 سویهی جداشدهی لاکتوکوکوس لاکتیس تخلیص و شناسایی شد و تحت شرایط بهینهی رشد برای بررسی بیشتر انتخاب شد. حضور ژن نایسین در لاکتوکوکوس لاکتیس با پرایمر اختصاصی و روش واکنش زنجیرهای پلیمراز تائید شد. مقدار پروتئین نایسین تولید شده mg/kg 41/5 بود. قطر هاله عدم رشد، به ترتیب برای باکتریهای استافیلوکوکوس اورئوس، باسیلوس سرئوس، اسینتوباکتر بومانی و سودوموناس آئروژینوزا برابر با mm 13، 17 ،14 و 0 و حداقل غلظت ممانعتکننده ی رشد نایسین استخراج شده برای باکتریهای یادشده در رقتهای 5-10، 6-10، 5-10، 1-10 مشاهده شد. بنابراین، نایسین استخراج شده از لاکتوکوکوس لاکتیس، میتواند جایگزین مناسبی برای نگهدارندههای شیمیایی باشد. |
شمارهی مقاله: 3 |
واژههای کلیدی: نایسین، خاصیت ضدمیکروبی، شیر بز، کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا، لاکتوکوکوس لاکتیس |
|
متن کامل [PDF 1185 kb]
|
نوع مطالعه: پژوهشي |
موضوع مقاله:
میکروبیولوژی مواد غذایی
|
|
|
|