گروه شیلات، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
چکیده:
افزودن مکملهای غذایی به جیره آبزیان یک از راهکارهای مهم برای کاهش استرسهای ناشی از عملیات پرورشی است. در این مطالعه اثر سطوح مختلف پروبیوتیک لاکتوباسیلوس برویس بر پارامترهای مرتبط با استرس شامل آنزیمهای آنتیاکسیدانی، آنزیمهای کبدی، و فراسنجههای خونی و بیوشیمیایی ماهی قزلآلای رنگین کمان ارزیابی شد. در این مطالعه، بچه ماهیان قزل آلا با میانگین وزنی g 3/0±5/9 به مدت 8 هفته با پنج جیره آزمایشی شامل کنترل، LB1 (106×1)، LB2 (107×1)، LB3(108×1) و LB4 (109×1) تغذیه شدند. طبق نتایج، بیشترین میزان فعالیت آنزیم سوپراکسید دیسموتاز و کاتالاز در ماهیان تغذیه شده با جیره LB3 ثبت شد که اختلاف معنیداری با گروه کنترل دارد (p< 0.05). همچنین، کمترین مقدار مالون دی آلدئید در گروههای دریافت کننده جیره LB2 و LB3 ثبت شد که اختلاف معنیداری را با گروه کنترل و LB1 نشان داد (p< 0.05). جیرههای مکمل شده با LB2، LB3، و LB4 منجر به کاهش قابل توجه سطح فعالیت آنزیمهای آسپارتات آمینوترانسفراز و آلانین آمینوترانسفراز در مقایسه با گروه کنترل و LB1 شد (p< 0.05). همچنین، سطح فعالیت آنزیمهای آلکالین فسفاتاز و لاکتات دهیدروژناز در تمام تیمارهای آزمایشی نسبت به گروه کنترل کاهش یافت (p< 0.05). در این مطالعه تعداد گلبولهای قرمز، مقدار هموگلوبولین و درصد هماتوکریت در گروههای دریافتکننده جیره LB2، LB3 و LB4 نسبت به گروه کنترل بهطور معنیداری افزایش یافت (p< 0.05) و بالاترین مقادیر این سه پارامتر در گروه LB3 ثبت شد. براساس نتایج بهدست آمده افزودن پروبیوتیک لاکتوباسیلوس برویس به ویژه در غلظت CFU/g 109×1 به جیره ماهی قزلآلای رنگینکمان تاثیر مفیدی بر دفاع آنتیاکسیدانی، آنزیمهای کبدی و فراسنجههای خونی دارد.
Niazi A, Shamsaie Mehrgan M, Rajabi Islami H. Effect of different levels of Lactobacillus brevis on antioxidant capacity, hepatic enzymes activity, and hematological indices in rainbow trout. میکروبیولوژی کاربردی در صنایع غذایی 2023; 8 (4) : 5 URL: http://amfi.ir/article-1-41-fa.html
نیازی آزاده، شمسایی مهرگان مهدی، رجبی اسلامی هومن. تأثیر سطوح مختلف لاکتوباسیلوس برویس بر توان آنتیاکسیدانی، فعالیت آنزیمهای کبدی و فراسنجههای خونی در ماهی قزلآلای رنگینکمان. میکروبیولوژی کاربردی در صنایع غذایی. 1401; 8 (4) :53-64