[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
بایگانی مقالات زیر چاپ::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
اطلاعات تماس
تلفن و نمابر: 02188793745
آدرس دبیرخانه: تهران، میدان ونک چهارراه جهان کودک خیابان شهیدی کوچه سپر پلاک 1
ایمیل: anjoman.probiotic@gmail.com
کد پستی: 1518716513
..
ISC
..
ماگیران
..
سیلیویکا
..
DOI
..
اطلاع رسانی علوم و فناوری
..
سامانه همانندیاب
..
ithenticate
..
:: دوره 9، شماره 1 - ( فصلنامه بهار 1402 ) ::
جلد 9 شماره 1 صفحات 26-15 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی اثر بازدارندگی اسانس گیاهان دارویی بر رشد میسلیومی جدایه‌های قارچی Fusarium oxysporum و Fusarium culmorum
اکبر جاهدی ، ناصر صفایی* ، ابراهیم محمدی گل تپه ، جلال غلام نژاد
گروه بیماری‌شناسی گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران
چکیده:  
در این مطالعه اثر ضدقارچی اسانس چهار گونه گیاه، شامل آویشن باغی، اکالیپتوس، اسطوخودوس و زیره سبز روی رشد میسلیومی جدایه‌های قارچ بیماری‌زای گیاهی Fusarium oxysporum و Fusarium culmorum بررسی شد. اثر اسانس‌ها به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در چهار غلظت و پنج تکرار دردمای °C 25 روی محیط کشت PDA بررسی شد. نتایج نشان داد که استفاده از اسانس این گیاهان تأثیر بالایی بر مهار رشد میسلیومی جدایه‌های بیمارگر ذکرشده داشت، غلظت لازم برای بیشترین بازدارندگی رشد میسلیومی جدایه F. oxysporum در ppm 250 به ترتیب برای اسانس‌های زیره سبز، اکالیپتوس، آویشن باغی و اسطوخودوس برابر با 100، 96، 93 و 89 % و برای جدایه F. culmorum به ترتیب 99، 96، 92 و 77 % بود. کمترین بازدارندگی رشد میسلیومی F. oxysporum در غلضت  ppm 50  به‌ترتیب برای اسانس‌های زیره سبز، اکالیپتوس، آویشن باغی و اسطوخودوس برابر با 48/8، 4/29، 44 و 38 % و برای قارچ F. culmorum، برابر با 38/8، 29/4، 44 و 18 % بود. بیشترین و کمترین بازدارندگی رشد میسلیومی به‌ترتیب مربوط به اسانس زیره سبز با غلظت ppm 250 و اسانس اسطوخودوس و اکالیپتوس با غلظت ppm 50 به‌ترتیب به میزان mm 90 ، 52/23 و 14/4 مشاهده شد. در مورد هر چهار گیاه مورد مطالعه با افزایش غلظت اسانس رشد قارچ‌های ذکر شده کاهش یافت. با توجه به اثر قارچ‌کشی و بازدارندگی اسانس گیاهان بررسی شده و کم‌خطر بودن آنها برای انسان و محیط‌زیست، به نظر می‌رسد اسانس‌های گیاهی می‌توانند برای کنترل قارچ‌های بیماری‌زای گیاهی و یا حداقل جایگزینی برای ساخت قارچکش‌های جدید استفاده شوند.
شماره‌ی مقاله: 2
واژه‌های کلیدی: اسانس گیاهی، Fusarium spp.، بازدارندگی رشد میسلیومی.
متن کامل [PDF 991 kb]      
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: میکروبیولوژی کاربردی در محصولات کشاورزی


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Jahedi A, Safai N, Mohammadi Goltepeh E, Gholamnezhad J. Effect of biocontrol activity of essential oil, Thymus vulgaris, Eucalyptus camaldulensis, Lavandula angustifolia and Cuminum cyminum on growth of Fusarium oxysporu and Fusarium culmorum. میکروبیولوژی کاربردی در صنایع غذایی 2023; 9 (1) : 2
URL: http://amfi.ir/article-1-50-fa.html

جاهدی اکبر، صفایی ناصر، محمدی گل تپه ابراهیم، غلام نژاد جلال. بررسی اثر بازدارندگی اسانس گیاهان دارویی بر رشد میسلیومی جدایه‌های قارچی Fusarium oxysporum و Fusarium culmorum. میکروبیولوژی کاربردی در صنایع غذایی. 1402; 9 (1) :15-26

URL: http://amfi.ir/article-1-50-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 9، شماره 1 - ( فصلنامه بهار 1402 ) برگشت به فهرست نسخه ها
فصلنامه میکروبیولوژی کاربردی در صنایع غذایی Journal of Applied Microbiology in Food Industry
Persian site map - English site map - Created in 0.06 seconds with 52 queries by YEKTAWEB 4652