گروه بیماریشناسی گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران
چکیده:
در این مطالعه اثر ضدقارچی اسانس چهار گونه گیاه، شامل آویشن باغی، اکالیپتوس، اسطوخودوس و زیره سبز روی رشد میسلیومی جدایههای قارچ بیماریزای گیاهی Fusarium oxysporum و Fusarium culmorum بررسی شد. اثر اسانسها به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در چهار غلظت وپنجتکرار دردمای °C 25 روی محیط کشت PDA بررسی شد. نتایج نشان داد که استفاده از اسانس این گیاهان تأثیر بالایی بر مهار رشد میسلیومی جدایههای بیمارگر ذکرشده داشت، غلظت لازم برای بیشترین بازدارندگی رشد میسلیومی جدایه F. oxysporum در ppm 250 به ترتیب برای اسانسهای زیره سبز، اکالیپتوس، آویشن باغی و اسطوخودوس برابر با 100، 96، 93 و 89 % و برای جدایه F. culmorum به ترتیب 99، 96، 92 و 77 % بود. کمترین بازدارندگی رشد میسلیومی F. oxysporum در غلضت ppm 50 بهترتیب برای اسانسهای زیره سبز، اکالیپتوس، آویشن باغی و اسطوخودوس برابر با 48/8، 4/29، 44 و 38 % و برای قارچ F. culmorum، برابر با 38/8، 29/4، 44 و 18 % بود. بیشترین و کمترین بازدارندگی رشد میسلیومی بهترتیب مربوط به اسانس زیره سبز با غلظت ppm 250 و اسانس اسطوخودوس و اکالیپتوس با غلظت ppm 50 بهترتیب به میزان mm 90 ، 52/23 و 14/4 مشاهده شد. در مورد هر چهار گیاه مورد مطالعه با افزایش غلظت اسانس رشد قارچهای ذکر شده کاهش یافت. با توجه به اثر قارچکشی و بازدارندگی اسانس گیاهان بررسی شده و کمخطر بودن آنها برای انسان و محیطزیست، به نظر میرسد اسانسهای گیاهی میتوانند برای کنترل قارچهای بیماریزای گیاهی و یا حداقل جایگزینی برای ساخت قارچکشهای جدید استفاده شوند.
Jahedi A, Safai N, Mohammadi Goltepeh E, Gholamnezhad J. Effect of biocontrol activity of essential oil, Thymus vulgaris, Eucalyptus camaldulensis, Lavandula angustifolia and Cuminum cyminum on growth of Fusarium oxysporu and Fusarium culmorum. میکروبیولوژی کاربردی در صنایع غذایی 2023; 9 (1) : 2 URL: http://amfi.ir/article-1-50-fa.html
جاهدی اکبر، صفایی ناصر، محمدی گل تپه ابراهیم، غلام نژاد جلال. بررسی اثر بازدارندگی اسانس گیاهان دارویی بر رشد میسلیومی جدایههای قارچی Fusarium oxysporum و Fusarium culmorum. میکروبیولوژی کاربردی در صنایع غذایی. 1402; 9 (1) :15-26