[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: ::
:: دوره 8، شماره 4 - ( فصلنامه زمستان 1401 1401 ) ::
جلد 8 شماره 4 صفحات 77-65 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی ترکیبات اسانس میوه دستنبو و اثر ضد باکتریایی اسانس و عصاره آن
منیژه چکنه، اکرم شریفی* ، آرمینه روشن پژوه، علیرضا متولی زاده کاخکی
گروه مهندسی علوم و صنایع غذایی، واحد قزوین، دانشگاه آزاد اسلامی، قزوین، ایران
چکیده:  
دستنبو میوه‌ای با ارزش غذایی بالا است. در این مطالعه، اسانس میوه دستنبو (Cucumis melo var. dudaim) به روش تقطیر با بخار آب استخراج شد. همچنین، عصاره‌های متانولی،n -هگزانی، کلروفرمی، اتیل استاتی میوه دستنبو به روش خیساندن درحلال تولید شد. ترکیبات تشکیل‌دهنده اسانس این میوه توسط دستگاه‌های کروماتوگرافی گازی و کروماتوگرافی طیف سنج جرمی شناسایی شد و درصد ترکیبات آن اندازه‌گیری شد. برای تعیین حداقل غلظت مهارکنندگی اسانس و عصاره‌های به‌دست آمده بر روی باکتری‌های اشرشیاکلی، استرپتوکوک پنومونیا، استافیلوکوک اورئوس و سودوموناس آئروژینوزا از روش رقت‌سازی در مایع استفاده شد. بر طبق نتایج به‌دست آمده، دی هیدروآروماندرین،Z کالامین و Z-نرولیدول به ترتیب بخش عمده ترکیبات موجود در اسانس این میوه را تشکیل می‌دهند. همچنین، بر اساس داده‌های بیشتر باکتری‌های مورد مطالعه در این پژوهش از نظر قطر هاله عدم رشد تفاوت معنی‌داری داشتند (p<0.05). کمترین قطرهاله عدم رشد مربوط به باکتری اشرشیاکلی و بیشترین قطرهاله عدم رشد مربوط به باکتری سودوموناس آئروژینوزا بود. کمترین غلظت بازدارندگی از رشد برای باکتری سودوموناس آئروژینوزا بود. در مجموع اسانس میوه نسبت به عصاره‌های آن فعالیت ضدمیکروبی بیشتری علیه باکتری‌های مورد بررسی نشان داد. می‌توان از این ترکیبات گیاهی به‌عنوان جایگزین نگهدارنده‌های شیمیایی در غذاها استفاده کرد.
شماره‌ی مقاله: 6
واژه‌های کلیدی: میوه دستنبو، اسانس، عصاره، حداقل غلظت مهارکنندگی.
متن کامل [PDF 1362 kb]      
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: میکروبیولوژی مواد غذایی


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Chakaneh M, Sharifi A, Roshanpazhoh A, Motavalizadeh Kakhky A. Evaluation of essential oil composition of dudiam melon and antimicrobial activity of essential oil and extract of that. میکروبیولوژی کاربردی در صنایع غذایی 2023; 8 (4) :65-77
URL: http://amfi.ir/article-1-40-fa.html

چکنه منیژه، شریفی اکرم، روشن پژوه آرمینه، متولی زاده کاخکی علیرضا. بررسی ترکیبات اسانس میوه دستنبو و اثر ضد باکتریایی اسانس و عصاره آن. میکروبیولوژی کاربردی در صنایع غذایی. 1401; 8 (4) :65-77

URL: http://amfi.ir/article-1-40-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 8، شماره 4 - ( فصلنامه زمستان 1401 1401 ) برگشت به فهرست نسخه ها
فصلنامه میکروبیولوژی کاربردی در صنایع غذایی Journal of Applied Microbiology in Food Industry
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 29 queries by YEKTAWEB 4570