گروه میکروبیولوژی، دانشکده علوم زیستی، دانشگاه آزاداسلامی واحد تهران شمال
چکیده:
خواص کاربردی رنگدانه ی مخمرهای بومی در بیوتکنولوژی اثبات شده است. توان تولید رنگدانه وخواص آنتیاکسیدانی گونههای مخمری بومی مورد بررسی این پژوهش است. در این مطالعه از بین26 نمونهی پساب مواد غذایی، پنج جدایه مخمری در طی مراحل نمونه برداری و تستهای تشخیصی بیوشیمیایی، میکروسکوپی و ماکروسکوپی شناسایی شدند. توان تولید رنگدانه وخواص آنتیاکسیدانی آن با روشهای DPPH و TEAC و IC50 در جدایهها بررسی شد. در مقایسه با سویهاستاندارد، سویههای برتر انتخاب و با استفاده از روش PCR و رسم درخت فیلوژنی با استفاده از نرمافزار MEGA7 مشخص شدند. براساس نتایج بهدست آمده، جدایه یک Rhodotorula sp.EY12114 (LC229721.1)، جدایه دو RhodotorulamucilaginosaOMAY14KR2649021) ) و جدایه پنج RhodotorulamucilaginosaITS1MG0206871) )،3 جدایه برتر بودند. بیشترین میزان تولید رنگدانه توسط جدایه 5 (PPM 39/028) بود که در مقایسه با نمونه استاندارد Rhodotorula glutinis PTCC5256(PPM 47/731) میباشد. جداسازی وتجاری سازی گونههای بومی از پساب کارخانجات و بهینهسازی تولید متابولیتهای زیست سازگار صنعتی آنها مانند رنگدانهها که بهعنوان آنتیاکسیدان، رنگ مجاز خوراکی و نگهدارنده در تولید فراورده های غذایی استفاده میشود علاوه بر بازده صنعتی با کیفیت بالا، صرفه اقتصادی فراوانی نیز دارد.
Larypoor M, Shokri moghadam M. Evaluation of antioxidant properties of pigments isolated from yeasts of food factories. میکروبیولوژی کاربردی در صنایع غذایی 2023; 9 (2) : 2 URL: http://amfi.ir/article-1-59-fa.html
لاری پور محدثه، شکری مقدم مینا. بررسی خواص آنتیاکسیدانی رنگدانههای جدا شده از مخمرهای پساب کارخانجات مواد غذایی. میکروبیولوژی کاربردی در صنایع غذایی. 1402; 9 (2) :17-37