بررسی ترکیبات شیمیایی با استفاده از GC-MS و خاصیت ضدمیکروبی عصارههای هیدرواتانولی کدو حلوائی و برخی از گیاهان خانواده چلیپائیان
|
زهرا لطیفی ، سعید عابدیان کناری* ، علی اکبر مشایخ |
استاد ایمنی شناسی پزشکی، دانشکده پزشکی، مرکز تحقیقات ژنتیک ایمنی، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، ساری ، ایران |
|
چکیده: |
میوه و سبزیجات به دلیل سهم مهمی که در ارزش تغذیه ای و مزایای سلامتیبخش انسان دارند، بطور گسترده ای مورد استفاده قرار می گیرند. در مطالعه حاضر، ترکیبات شیمیایی آنها توسط GC-MS و فعالیت ضدمیکروبی به روش انتشار چاهک، حداقل غلظت مهارکنندگی (MIC) و حداقل غلظتکشندگی (MBC) باکتریهای اشریشیاکلی و استافیلوکوکوساورئوس عصاره های هیدرواتانولی کدو حلوائی و برخی از اعضاء خانواده چلیپائیان (کلم بنفش، کلم سفید، کلم بروکلی، گل کلم) مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور، عصاره 70 درصد اتانولی این گیاهان به روش ماسراسیون تهیه گردید. در عصاره هیدرواتانولی کدو حلوائی 16 ترکیب شیمیایی شناسایی شده است که بالاترین میزان در ترکیب D- اریترو-پنتوز،2-دِاُکسی (1573/35 درصد) بود. در عصاره های هیدرواتانولی کلم بنفش و کلم سفید، بالاترین میزان ترکیب شناساییشده مربوط به 3.2-دیهیدرو-5.3-دیهیدروکسی-6-متیل-4H-پیران-4-وان بهترتیب با مقادیر 9053/16 درصد و 1634/27 درصد بود. در کلم بروکلی و گل کلم ترکیب گاما-سیتوسترول بهترتیب با 6942/20 درصد و 5213/19 درصد بالاترین میزان را دارا بودند. در بررسی فعالیت ضدمیکروبی عصاره های هیدرواتانولی مشاهده شد که با افزایش غلظت عصاره، قطر هاله عدم رشد در دو گونه باکتری اشریشیا کلای و استافیلوکوکوساورئوس افزایش معنیداری یافت (05/0p<). قطر مهار رشد در باکتری استافیلوکوکوساورئوس در غلظت های مختلف گیاهان مورد بررسی نشان داد که خاصیت ضد باکتری ترکیب عصاره ها در مهار رشد باکتری اشریشیاکلی نسبت به باکتری استافیلوکوکوساورئوس مؤثرتر عمل کرده است. کاربرد توام هر پنج عصاره با یکدیگر به طور قابل توجهیMIC و MBC را کاهش داد که نشان دهنده مؤثر بودن خاصیت ضد میکروبی آنها بر علیه میکروارگانیسم های مورد بررسی در مقایسه با هر یک از عصاره ها به تنهایی بود.
|
|
واژههای کلیدی: باکتری گرم مثبت، باکتری گرم منفی، ترکیبات شیمیایی، خانواده چلیپائیان، کدو حلوائی، کروماتوگرافی گازی |
|
متن کامل [PDF 720 kb]
|
نوع مطالعه: پژوهشي |
موضوع مقاله:
میکروبیولوژی مواد غذایی
|
|
|
|