امروزه قریب به 400 نوع آنزیم شناساییشده است که تقریبأ 200 نوع از آنها در صنعت استفاده میشوند. جهتگیری بازار جهانی آنزیمها نشان از سهم عمدهی زایلاناز، سلولاز و پکتیناز داردکه حدود 20% از این بازار را به خود اختصاص خواهند داد. آنزیمهای زایلاناز در صنایع غذایی، خوراک دام و طیور، صنعت کاغذ، صنایع دارویی، صنعت نان، آبمیوه، تولید پروتئین تک یاخته، تبدیل سوخت جامد به مایع و تولید سوخت گاز مایع، شفافیت روغن خوراکی و تولید اتانل کاربرد دارند. هدف کلی از این پژوهش جداسازی و شناسایی مخمر مولد آنزیم زایلاناز مورد استفاده در صنایع غذایی است. نمونهگیری از پساب کارخانههای شهرک صنعتی و خاک مرغداری و گاوداریهای سطح استان اصفهان انجام شد. برای غربال و سنجش کیفی نمونه مولد آنزیم زایلاناز، نمونهها بهصورت کشت خطی و دیسکگذاری بر روی محیط YPG حاوی چوب راش و سنجش کمی فعالیت آنزیم به روش DNS و سنجش پروتئین به روش لوری انجام شد. سپس، برای شناسایی مولکولی جدایه برتر مولد زایلاناز، PCR و پس از آن توالییابی و بلاست انجام شد و سویه جدید مولد آنزیم در بانک ژن جهانی NCBI ثبت شد. از میان مخمرهای جدا شده نمونه مخمر Pichia kudriavzevii strain SBN-IAUF-2 با حداکثر فعالیت آنزیم u/ml 56/1317 و حداکثر فعالیت ویژهی آنزیمی u/mg 652/3271 پس از h 48 در دمای ºC 30 و سرعت هوادهی rpm 120 جداسازی و توالی 18srRNA آن با شماره دسترسی MZ816945 ثبت شد. این اولین گزارش از تولید زایلاناز توسط مخمر Pichia kudriavzevii strain SBN-IAUF-2 در جهان میباشد.
Salmanizadeh H, Beheshti-Maal K, Nayeri H. Isolation and identification of xylanase-producing yeast, Pichia kudriavzevii used in the food industry. میکروبیولوژی کاربردی در صنایع غذایی 2023; 8 (4) : 3 URL: http://amfi.ir/article-1-43-fa.html
سلمانیزاده هدی، بهشتی مآل کیوان، نیری هاشم. جداسازی و شناسایی یک سویه جدید مخمر Pichia kudriavzevii مولد آنزیم زایلاناز مورد استفاده در صنایع غذایی. میکروبیولوژی کاربردی در صنایع غذایی. 1401; 8 (4) :24-36