[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
بایگانی مقالات زیر چاپ::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
اطلاعات تماس
تلفن و نمابر: 02188793745
آدرس دبیرخانه: تهران، میدان ونک چهارراه جهان کودک خیابان شهیدی کوچه سپر پلاک 1
ایمیل: anjoman.probiotic@gmail.com
کد پستی: 1518716513
..
ISC
..
ماگیران
..
سیلیویکا
..
DOI
..
اطلاع رسانی علوم و فناوری
..
سامانه همانندیاب
..
ithenticate
..
:: دوره 11، شماره 4 - ( ششمین کنگره بین المللی پروبیوتیک و غذاهای فراسودمند 1404 ) ::
جلد 11 شماره 4 صفحات 1-1 برگشت به فهرست نسخه ها
Impact of Native Iranian Probiotic Mixture on the expression of Tau protein, Memory ‎Impairment and Antioxidant Markers in a Beta-Amyloid-Induced ‎Alzheimer's Rat Model
چکیده:  
Background and Aim : Alzheimer's disease, a prevalent neurodegenerative disorder affecting the elderly, is characterized by the accumulation of amyloid-beta and tau proteins. Recent research suggests that a well-balanced microbiome, modulated by probiotics, may alleviate AD symptoms by enhancing antioxidant production and neutralizing reactive oxygen species in the gastrointestinal tract. This study examined the effects of a probiotic mixture containing Lactobacillus acidophilus, L. paracasei, L. rhamnosus, L. reuteri, L. coagulans, and Bifidobacterium longum on memory impairment and antioxidant levels in a rat model of Alzheimer's induced by beta-amyloid injection
Methods : Twenty-one rats were divided into three groups: control group, and two experimental groups in which Alzheimer's disease was induced by beta-amyloid injection into the CA1 region. One experimental group received probiotics for three weeks, while the other was given distilled water. The study involved conducting behavioral assessments such as the shuttle box and elevated plus maze tests. Additionally, ELISA analyses levels of antioxidant markers, and western blot was used to assess the Tau protein expression
Results : The results showed that beta-amyloid injection significantly decreased cognitive function, increased tau protein expression and MDA serum level, and decreased SOD activity. However, probiotic treatment significantly improved learning, reduced oxidative stress, and enhanced neuronal regeneration.
Conclusion : These findings suggest that indigenous Iranian probiotics can enhance cognitive function and mitigate AD symptoms through their antioxidant effects.
 
شماره‌ی مقاله: 1
متن کامل [PDF 87 kb]      
نوع مطالعه: مروری | موضوع مقاله: میکروبیولوژی مواد غذایی


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Shadmehr Z, Pakpuor B, Navaeian N, Taj Abadi Ebrahimi M. Impact of Native Iranian Probiotic Mixture on the expression of Tau protein, Memory ‎Impairment and Antioxidant Markers in a Beta-Amyloid-Induced ‎Alzheimer's Rat Model. میکروبیولوژی کاربردی در صنایع غذایی 2025; 11 (4) : 1
URL: http://amfi.ir/article-1-186-fa.html

Impact of Native Iranian Probiotic Mixture on the expression of Tau protein, Memory ‎Impairment and Antioxidant Markers in a Beta-Amyloid-Induced ‎Alzheimer's Rat Model. میکروبیولوژی کاربردی در صنایع غذایی. 1404; 11 (4) :1-1

URL: http://amfi.ir/article-1-186-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 11، شماره 4 - ( ششمین کنگره بین المللی پروبیوتیک و غذاهای فراسودمند 1404 ) برگشت به فهرست نسخه ها
فصلنامه میکروبیولوژی کاربردی در صنایع غذایی Journal of Applied Microbiology in Food Industry
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 52 queries by YEKTAWEB 4732