گروه علوم و صنایع غذایی، واحد ورامین-پیشوا، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
چکیده:
در این تحقیق سویه پروبیوتیک انتروکوکوس فاسیوم با غلظت CFU/mL 108 و پری بیوتیک بتاگلوکان در غلظت های 2/0، 4/0 و 6/0 درصد به شیر میش مورد استفاده برای تهیه ماست همزده اضافه شد. نوع طرح آزمایشی تحقیق حاضر کاملا تصادفی و برای هر تیمار سه تکرار در نظر گرفته شد که در چهار زمان مشخص 1، 7، 14 و 21 روزآزمایشات شامل(pH ، اسیدیته(دورنیک)، درصد چربی، درصد سینرزیس، جستجووشمارش لاکتوباسیلوس بولگاریکوس، استرپتوکوکوس ترموفیلوسو انتروکوکوس فاسیومCFU/mLLog، وارزیابی ویژگی های حسی عطر و بو ، پذیرش کلی و بافت ) بر روی هر نمونه انجام شد. در طی دوره نگهداری میزان pH همه تیمارها کاهش یافت و از طرفی در طی دوره نگهداری میزان اسیدیته بر حسب دورنیک همه تیمارها افزایش یافت. تمام تیمارها دارای درصد چربی یکسان بودند. جمعیت باکتری لاکتوباسیلوس بولگاریکوسLog CFU/mL در طی دوره نگهداری روند کاهشی و باکتری استرپتوکوکوس ترموفیلوسLog CFU/mL تا روز هفتم زمان نگهداری افزایش و سپس تا انتهای مدت زمان نگهداری روند کاهشی نشان داد.تیمارهای پروبیوتیک دارای غلظت استاندارد باکتری های پروبیوتیک بیش از Log CFU/mL6 در انتهای مدت زمان نگهداری بودند. افزودن بتاگلوکان به طور چشمگیری خواص حسی ماست را کاهش داد. تیمار T2 ماست هم زده پروبیوتیک از شیر میش حاوی CFU/mL 108 سویه انتروکوکوس فاسیوم و 2/0 % بتا گلوکان در اغلب ویژگی های مورد بررسی به تیمار شاهد مشابهت بیشتری داشت و به عنوان تیمار برتر شناخته شد.
Pourkalantar S, Shahab Lavasani A, Taheri S, Zand N. Studying the effect of probiotic strain Enterococcus faecium on chemical, microbial and sensory characteristics of low-fat stirred yogurt containing beta-glucan. میکروبیولوژی کاربردی در صنایع غذایی 2025; 11 (2) :141-160 URL: http://amfi.ir/article-1-147-fa.html
پورکلانتر سیمین دخت، شهاب لواسانی علیرضا، طاهری سلمان، زند نازنین. بررسی تاثیرسویه پروبیوتیک انترکوکوس فاسیوم بر ویژگی های شیمیایی، میکروبی و حسی ماست هم زده کم چرب حاوی بتاگلوکان. میکروبیولوژی کاربردی در صنایع غذایی. 1404; 11 (2) :141-160