گروه میکروبیولوژی،دانشکده علوم پایه، واحد تهران مرکزی،دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
چکیده:
تکنیک کو-میکروانکپسولاسیون روشی رایج به منظور افزایش کارآیی پروبیوتیک ها در حین فرآیند تولید و هم چنین رهایش کنترل شده و هدفمند آن ها در دستگاه گوارش است. بنابراین در پژوهش حاضر جهت بهبود قابلیت زنده مانی میکروارگانیسم ها در شرایط نامساعدگوارش، باکتری پروبیوتیک لاکتوباسیلوس رامنسوس در پلیمرهای سدیم آلژینات و ماده کو-میکروانکپسوله کننده پکتین با تکنیک اکستروژن انکپسوله و در ادامه به روش انجمادی خشک شد. سپس نمونه ها در شرایط شبیه سازی شده معده (آنزیم پپسین ، 8/1 = pH) و روده کوچک (نمک صفراوی (بایل اگزالات) و آنزیم پانکراتین و 8/6 =pH) مجموعا به مدت 5 ساعت قرار گرفت. نمونه های بهینه (کو-میکروکپسول) و کنترل (سلول آزاد و میکروکپسول) به منظور بررسی ویژگی های فیزیکوشیمیایی توسط آنالیزهای مشخصه یابی اعم از FE-SEM، XRDو FTIRسنجش شدند. پیرو نتایج بدست آمده، میزان بقای سلول های آزاد پس از عبور از محیط شبیه سازی شده گوارش به % 52/62 کاهش یافت ؛ در صورتی که قابلیت زیستی کو-میکروکپسول ها و میکروکپسولها به ترتیب به % 49/83 و % 83/74 رسید. بنابراین شایان ذکر است به دلیل اثر هم افزایی مواد زیست فعال مورد استفاده، عملکرد پروبیوتیک کو-میکروانکپسوله به مراتب بسیار بالاتر از حد قابل قبول بود. بطور خلاصه این مطالعه نشان داد شبکه کو-میکروانکپسولاسیون میتواند به عنوان سامانه ای جدید در حفظ و نگهداری پروبیوتیک ها در صنعت غذای فراسودمند مورد استفاد قرار گیرد.
Tajabadi ebrahimi M, Nazemi Harandi F, mirzaei T, ziari Z. The Effect of Co-microencapsulation of Alginate with Pectin on the Survivability of Probiotic Bacteria Lactobacillus rhamnosus under Simulated Gastrointestinal Tract Conditions and Investigation of Physicochemical Properties of the Produced Microcapsules.. میکروبیولوژی کاربردی در صنایع غذایی 2024; 10 (1) :45-59 URL: http://amfi.ir/article-1-85-fa.html
تاج ابادی ابراهیمی مریم، ناظمی هرندی فرشته، میرزائی تارا، زیاری زهرا. اثر کو-میکروانکپسولاسیون آلژینات با پکتین بر زنده مانی باکتری پروبیوتیک لاکتوباسیلوس رامنسوس تحت شرایط شبیه سازی شده گوارش و بررسی خصوصیات فیزیکوشیمیایی میکروکپسول های تولیدی. میکروبیولوژی کاربردی در صنایع غذایی. 1403; 10 (1) :45-59