گروه عملآوری محصولات شیلاتی، دانشکده شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی، گرگان، ایران.
چکیده:
با توجه به فسادپذیری بالای آبزیان هر ساله بخش زیادی از این تولیدات فاسد میشود که باعث تحمیل خسارتهای قابل توجه اقتصادی به جامعه میشود. در پژوهش حاضر، اثر نگهدارندگی یخ پودری در چهار حالت یخ خالص و یا یخ حاوی عصاره جلبک سارگاسوم تنریموم، آنتیبیوتیک آئرومایسین و نایسین Z بر افزایش زمان ماندگاری میگوهای وانامی (Litopenaeus vannamei) طی 12 روز نگهداری ارزیابی شد. میگوها از مرکز پرورش گمیشان تهیه شده و تمامی آزمایشات در دانشکده شیلات دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان انجام شد. نمونههای یخگذاری شده به فاصله هر سه روز یکبار از نظر بارباکتریایی عامل فساد متداول (CSB)، باکتریهای سرمادوست (PVC)، باکتریهای اسیدلاکتیک (LAB) و باکتریهای انتروباکتریاسه (EB) ارزیابی شدند. سریعترین روند فساد در تمامی آنالیزهای باکتریایی در تیمار شاهد و عصاره جلبک مشاهده شد و این دو تیمار بالاترین میزان افزایش بار میکروبی را در پایان زمان نگهداری نشان دادند (0/05>p). تیمار حاوی نایسین Z بر بارباکتریایی عامل فساد متداول (CSB)، باکتریهای سرمادوست (PBS)، باکتریهای اسیدلاکتیک(LAB) اثر نگهدارندگی نسبتا مناسبی را نشان داد (0.05>p)، اما در برابر باکتریهای انتروباکتریاسه (EB) بیاثر بود (0.05<p). آنتیبیوتیک آئرومایسین اثر نگهدارندگی قابلتوجهی را بر علیه باکتریهای مورد مطالعه نشان داد بهطوری که مقادیر بار باکتریایی عامل فساد متداول و باکتریهای سرمادوست در این تیمار حتی با گذشت زمان نگهداری روند کاهشی را نشان دادند و رشد باکتریهای انتروباکتریاسه و اسیدلاکتیک طی دوره نگهداری متوقف شد (0.05>p).
kahnamuee S, Kordjazi M, Zolfaghari M, Khezri M. Effect of Sargassum tenerrimum extract, nisin z and aureomycin antibiotic on bacterial growth of Litopenaeus vannamei during ice storage. میکروبیولوژی کاربردی در صنایع غذایی 2022; 8 (3) : 4 URL: http://amfi.ir/article-1-39-fa.html
کهنمویی شقایق، کردجزی معظمه، ذوالفقاری مهدی، خضری محمد. تاثیر عصاره جلبک Sargassum tenerrimum، نایسین Z و آنتیبیوتیک آئرومایسین روی رشد باکتریایی میگو وانامی (Litopenaeus vannamei) طی نگهداری در یخ. میکروبیولوژی کاربردی در صنایع غذایی. 1401; 8 (3) :40-51