جداسازی، شناسایی و بررسی خواص پروبیوتیکی باکتری های اسید لاکتیک جدا شده از ماست های محلی شهرستان بناب
|
مرتضی مهاجری امیری*  |
استادیار، گروه زیست شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران. |
|
چکیده: |
اهمیت پروبیوتیکها در ایجاد تعادل در میکروبیوتا، تنظیم عملکرد سیستم ایمنی، جلوگیری از بروز و عود بیماریهای عفونی، بهبود اختلالات گوارشی و بسیاری از مزایای دیگر به اثبات رسیده است. بررسیها در محصولات تخمیری سنتی و محلی باعث جداسازی باکتریهای اسید لاکتیک در جنسهای لاکتوباسیلوس، بیفیدوباکتریوم و استرپتوکوکوس شده است که معمولاً به عنوان پروبیوتیک شناخته میشوند. در این مطالعه از سه ماست محلی مربوط به شهرستان بناب برای جداسازی پروبیوتیک ها استفاده شد. خواص پروبیوتیکی از جمله: مقاومت به اسید، مقاومت به نمک های صفراوی، هیدرولیز کلسترول و املاحصفراوی، خاصیت ضدمیکروبی و ویژگیهای فیزیولوژیکی مانند: آبگریزی، خودتجمعی و تجمیع مشترک مورد مطالعه قرارگرفتند و در نهایت جدایههای منتخب برای شناسایی مولکولی ارزیابی شدند. از این سه محصول، 11 جدایه بررسی شدند، که 7 جدایه به لاکتوباسیلوسها و 4 جدایه به استرپتوکوکها تعلق داشتند. اکثر جدایهها در دو یا سه خصوصیت دارای پتانسیل پروبیوتیک بودند، ولی در این میان، 2 جدایه نتایج بهتری در اکثر تستهای ارزیابی پروبیوتیکها نشان دادند. این جدایهها با استفاده از PCR برای بررسی 16s rRNA مورد ارزیابی قرارگرفتند. پس از توالییابی و بررسی توالیها مشخص شد که یک جدایه به لاکتوباسیلوس کازئی و جدایه دیگر به لاکتوباسیلوس رامنوسوس با تشابه بیش از 99 درصد تعلق دارند. این مطالعه تأیید میکند که محصولات لبنی سنتی منبع مهمی برای جداسازی باکتریهای پروبیوتیک میباشند. بنا بر این شناسایی و بهینهسازی جدایههای بومی که در اکثر بررسیها، پتانسیل پروبیوتیکی بهتری دارند میتواند مسیر را برای تولید مکملها و محصولات پروبیوتیک جدید، هموار کند.
|
|
واژههای کلیدی: باکتری پروبیوتیک، محصولات سنتی تخمیری، لاکتوباسیلوس، استرپتوکوک، 16S rRNA |
|
متن کامل [PDF 717 kb]
|
نوع مطالعه: پژوهشي |
موضوع مقاله:
میکروبیولوژی مواد غذایی
|
|
|
|