بررسی مقایسه ای اثرات ضدقارچی اسانس گیاه Rosmarinus officinalis تحت تاثیر کودهای مختلف بر روی قارچ Fusarium oxysporum
|
محمود کهنه پوشی ، الهام آزادفر* ، کیمیا بهرامی نژاد ، عبید قادرپور  |
دکتری تخصصی علوم و صنایع غذایی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد سبزوار، سبزوار، ایران |
|
چکیده: |
به منظور بررسی اثرات ضد قارچی اسانس های بعضی از گیاهان داروئی و از جمله گیاه رزماری که اغلب بعنوان یک سبزی خوراکی مصرف میشود، یک بررسی مقایسه ای اثرات قارچ کشی اسانس گیاه رزماری تحت تأثیر کودهای مختلف بر روی قارچ فوزاریوم طراحی و به مرحله اجرا درآمد. در قسمت اول ابتدا آزمایش در قالب بلوک های کامل تصادفی با چهار تیمار و در سه تکرار انجام شد که در آن تیمارهای کودی عبارت بودند از شاهد، کود ازته از منبع اوره، کود آلی حیوانی (گاوی) و ورمی کمپوست، بعد از کاشت و طی نمودن دوره داشت و در پایان عملیات برداشت گیاه صورت گرفت و نسبت به اندازه گیری اسانس های آن ها با روش های علمی مرسوم و توصیه شده اقدام شد با توجه به نتایج بدست آمده بیشترین اسانس ناشی از مصرف کود شیمیائی ازته از منبع کود اوره بود و کمترین مقدار اسانس را نیز تیمار شاهد (عدم مصرف کود) به خود اختصاص داد و در مرحله دوم آزمایش با کاشت اسپورهای قارچ فوزاریوم در محیط کشتهای طراحی شده ضمن تایید اثرات ضد قارچی اسانس گیاه داروئی رومارن به این نتیجه منجر گردید که اسانس های تولیدی ناشی از مصرف کودهای شیمیائی و ورمی کمپوست نسبت به سایر اسانس ها اثرات بازدارندگی بیشتر و بهتری از خود نشان داده اند. |
|
واژههای کلیدی: اسانس، رومارن، قارچ کشی، کود، قارچ فوزاریوم اکسیس پوروم |
|
متن کامل [PDF 388 kb]
|
نوع مطالعه: پژوهشي |
موضوع مقاله:
میکروبیولوژی کاربردی در محصولات کشاورزی
|
|
|
|