English
فصلنامه میکروبیولوژی کاربردی در صنایع غذایی
مشاهده جزئیات مقاله
دانلود فایل مقاله :
( 2411 بازدید ) ( 203 دانلود )
اطلاعات انتشار : دوره 3 - شماره 3
نوع مقاله : مقالة‌ تحقيقي‌ (پژوهشي‌)
عنوان مقاله : بررسی خصوصیات ضد باکتریایی اسانس های گیاه کاکوتی کوهی (Ziziphora clinopodioides) و آویشن دنایی (Thymus daenensis) علیه باکتری‌های بیماری‌زای غذازاد
خلاصه مقاله : با توجه به عوارض جانبی نگه‌دارنده‌های شیمیایی و افزایش تمایل مصرف‌کنندگان به استفاده از ترکیبات گیاهی و طبیعی امروزه استفاده از اسانس ها به‌عنوان نگه‌دارنده مواد غذایی موردپژوهش های فراوان قرارگرفته است.در این مطالعه به بررسی ترکیبات موجود در اسانس‌های کاکوتی کوهی و آویشن دنایی و خصوصیات ضد باکتریایی آن‌ها علیه باکتری‌های غذازاد پرداخته شد. شناساييتركيباتاسانس‌هایكاكوتي کوهی و آویشن دناییتوسطتزريق نمونه به دستگاه GC/MSانجام شد.جهت ارزیابی حداقل غلظت بازدارندگی (MIC)اسانس ها، از روش میکرودایلوشن در پلیت های 96 خانه استفاده گردید. با توجه به نتایج حاصل از MIC، حداقل غلظت باکتری کشی (MBC)اسانس‌ها تعیین گردید. تمامی آزمایش‌ها 3 بار تکرار و میانگین داده‌ها به‌عنوان نتایج MBCو MICتعیین شدآنالیز آماری به‌وسیله نرم‌افزار SPSSویرایش 22 انجام گرفت. از بین ترکیبات شناسایی‌شده اسانس کاکوتی کوهی، تیمول (25/34 درصد)، پولگون (41/14 درصد)، کارواکرول (91/10 درصد)، و در اسانس آویشن دنایی کارواکرول (20/37 درصد)و اکتا دسنوئیک اسید متیل استر (67/21 درصد) بالاترین مقداررابه خود اختصاص دادند.نتایج این تحقیق نشان داد که حداقل غلظت بازدارندگی اسانس آویشن دنایی بین 61/0 تا mg/ml25/1 و در مورد اسانس کاکوتی کوهی بین 31/0 تا mg/ml25/1 می‌باشد. به‌طورکلی قدرت ضد باکتریایی اسانس آویشن دنایی بیشتر از اسانس کاکوتی کوهی بود وحساسیت باکتری‌های گرم مثبت در هر دو اسانس بیشتر از باکتری‌های گرم منفی ارزیابی شد (05/0P
کلمات کلیدی : اسانس، کاکوتی کوهی، آویشن دنایی، حداقل غلظت بازدارندگی، خصوصیات ضد میکروبی
منابع : 1.    رونده م، وليزاده ج، كاظمي پور ن. بررسی اسانس و خواص آنتی‌اکسیدانی گیاه کاکوتی کوهی. همایش ملی گیاهان دارویی 1389. 2.    سنگ آتش م، کاراژيان ر، حدادخداپرست مح، حبيبي نجفي مب، بيرقي طوسي ش. تأثیر اسانس و عصاره كاكوتي كوهي بر فعاليت باکتری‌هاي آغازگر ماست. فصلنامه علوم و صنايع غذايي ايران13853: 93-102. 3.    Bazargani B, Aliakbarlu J, Tajik H. Effect of pomegranate juice dipping and chitosan coating enriched with Zataria multiflora Boiss essential oil on the shelf-life of chicken meat during refrigerated storage. Innovative Food Sci. Emerging Technol 2015;29: 280–287 4.    Burt S.Essential oils: Their antibacterial properties and potential applications in food –a review. Int J Food Microbiol 2015;94:223-253 5.    Chouliara E, Karatapanis A, Savvaidis I,Kontominas M. Combinedeffect of oregano essential oil and modified atmospherepackaging on shelf-life extension of fresh chicken breast meat stored at 4ºC. Food Microbiol 2007;24:607–617 6.    Egan H, Kirk R.S, Sawyer R. Pearson's chemical analysis of foods. Churchill Livingstone 1981;591 7.    Fernández-Pan I, Carrión-Granda X, Maté J.Antimicrobial efficiency of edible coatings on the preservation ofchicken breast filletsFood Control 1981;36:69-75. 8.    Ghasemi PirbaloutiA, HashemiM, and Taherian Ghahfarokhi F.Essential oil and chemical compositions of wild and cultivated Thymus daenensis Celak and Thymus vulgaris L. Ind Crops Prod 2013;48:43– 48 9.    Holly R. A, and Patel D. Improvement in shelf life and safety of perishable foods by plant essential oils andsmoke antimicrobials. Food Chemistry 2005; 22: 273–292 10.Kakaei S,Shahbazi Y. Effect of chitosan-gelatin film incorporated with ethanolic red grape seed extract and Ziziphora clinopodioides essential oil on survival of Listeria monocytogenes and chemical microbial and sensory properties of minced trout fillet. LWT – Food Sci Technol Res 2016;72:432-438 11.Kalemba D, and Kunicka A. Antibacterial and Antifungal Properties of Essential Oils. Curr Med Chem 2003;10:813-829 12.Kechichian V, Ditchfield C, Veiga-Santos P, Tadini C. Natural antimicrobial ingredients incorporated in biodegradable films based on cassava starch. LWT-Food Sci Technol Res 2010;43:1088-1094. 13.Khanjari A, Karabagias I, Kontominas M. Combined effect of N O-carboxymethyl chitosan and oregano essential oil to extend shelf life and control Listeria monocytogenes in raw chicken meat fillets. Food Sci Technol Res 2013;53:94-99 14.Khorasani M, Mirzaei H, Maghsoudlou Y. Effects of chitosan- gelatin edible coating on fresh chicken packaging .Packaging Science and Technology 2014;19:58-69. 15.Kizil S, Hasimi N, Tolan V, Kilinc E, and YukselU. Mineral content, essential oils components and biological activity of two mentha species (M. piperita L. M. spicata L.). Turk J Crops 2010;15: 148-153 16.LiuZ. Edible films and coatings from starches. Innov food package 2005; 318-337. 17.Luiz Ade F, Moreira F, Correa Ede F,Falcao D. Monitoring of the dissemination of salmonella in the chicken Frankfurt – sausage line of a sausage factory in the state of Sao Paula, Brazil. Mem Inst oswaldo cruz2004;99:477-480 18.MoghimiR, GhaderiL, Rafati H, Aliahmadi A, McClementsD. Superior antibacterial activity of nanoemulsion of Thymus daenensis essential oil against E. coli. Food Chem 2016;194 : 410–415 19.Nickavar B, Mojab F, and Dolat-Abadi R. Analysis of the essential oils of two Thymus species from Iran. Food Chem 2005;90:609–611 20.Ojagh S, Sahari M,Rezaei M. Effect of natural antioxidants on quality of common kilka (clupeonella cultriventris caspia) during storage with iceJ. Mar. Sci. Technol 2004;4:1-7 21.OzturkS,ErcisliS. Antibacterial activity and chemical constitutions of Ziziphora clinopodioidesFood Control 2007;18:535–540 22.Pavelková A, Kacániová M, Horská E, Rovná k, Hleba L, Petrová J.The effect of vacuum packaging, EDTA, oregano and thyme oilson the microbiological quality of chicken’s breastAnaerobe 2013;1-6 23.Rezaei M, Pezeshk S, HosseiniH, EskandariS. Effect of antioxidant activity of shallot extract (allium ascalonicum), turmeric extract and their composition on changes of lipids in rainbow trout (oncorhynchus mykiss) vacuum packagedIran. J. Food Sci. Technol 2011;8:47-56 24.Sajjadi S, Khatamsaz M. Composition of the Essential Oil of Thymus daenensisCelak. Ssp. Lancifolius(Celak.) Jalas. J. EssentOil Res 2003;15:34-35 25.Sandri I. G, Zacaria J, Fracaro F, Delamare A. P. L, and Echeverrigaray S. Antimicrobial activity of the essential oils of Brazilian species of the genus Culina against foodborne pathogens and spoiling bacteria. Food Chemistry 2007; 103: 823–828 26.Sefidkon F, Dabiri M, Mirmostafa S. The Essential Oil of Thymus persicus(Ronniger ex Rech. F.) Jalas from Iran. J. Essent Oil Res 2001 27.Shahbazi Y, Shavisi N(2016). Interactions of and essential oils with chitosan and ciprofloxacin against common food-related pathogens LWT -Food Sci. Technol. Res. 2016;04(11) 28.Shekarforoush S, Basiri S, Ebrahimnejad H, Hosseinzadeh S. Effect of chitosan on spoilage bacteria Escherichia coli and Lissteria monocytogenes in cured chicken meat. Int. J. Biol. Macromol 2015 29.Shen X. WuJ, ChenY, Zhao G. Antimicrobial and physical properties of sweet potato starch films incorporated with potassium sorbate or chitosan. Food Hydrocoll 2010; 24:285-290 30.Souza A, GotoG, Mainardi J, Coelho A.TadiniC. Cassava starch composite films incorporated with cinnamon essential oilAntimicrobial activity microstructure mechanical and barrier properties. LWT-FoodSci Technol. Res 2013;59:989-995 31.شافعي م، شريفان ا، آقازاده مشگي م. شناسايي تركيبات شيميايي اسانس كاكوتي و بررسي اثر ضد ميكروبي آن بر روي مخمر كلويورومايسس ماركسيانوس. مجله علوم غذایی و تغذیه 13909: 7-21
شماره صفحه :
از 65 تا 76


نویسندگان مقاله :
نویسندهترتیب نویسندهدانشگاه / سازمان/ موسسهدانشگاه / سازمان/ موسسه ( لاتین )سمتپست الکترونیکیمدرک تحصیلی
مجتبی رجبیان 1     
مجتبی بنیادیان
(نویسنده مسئول)
2     
مریم عباس والی 3     
علی خنجری 4     
دسترسی سریع

کلیه حقوق این وب سایت برای فصلنامه میکروبیولوژی کاربردی در صنایع غذایی محفوظ می باشد .