English
فصلنامه میکروبیولوژی کاربردی در صنایع غذایی
مشاهده جزئیات مقاله
دانلود فایل مقاله :
( 70 بازدید ) ( 17 دانلود )
اطلاعات انتشار : دوره 7 - شماره 2
نوع مقاله : مقالة‌ تحقيقي‌ (پژوهشي‌)
محورهای مقاله : پژوهشی
عنوان مقاله : مقایسه خاصیت ضدمیکروبی شیر خام اسب، الاغ و شتر علیه باکتری باسیلوس سرئوس
خلاصه مقاله : شیر، یکی از پرمصرف­ترین محصولات لبنی در جهان است که ارزش تغذیه­ای بالایی دارد. این ماده­ غذایی به­دلیل دارا ­بودن برخی ترکیبات زیست‌فعال، خواص بیولوژیکی مختلفی نظیر خواص ضدمیکروبی از خود نشان می­دهد. در طی سال­های اخیر، تمایل به مصرف شیر دام­های اهلی غیر از گاو نظیر شیر الاغ، اسبو شتر افزایش یافته استهدف از انجام این مطالعه، ارزیابی و مقایسه خاصیت ضدمیکروبی طبیعی شیر خام اسب، الاغ و شتر علیه باکتری باسیلوس سرئوس (به‌عنوان یک باکتری مهم بیماری­زای منتقل شونده از مواد غذایی) بود. علاوه بر این، تاثیر درجه حرارت نگهداری بر میزان خاصیت ضدمیکروبی نمونه­های شیر این دام­ها مورد مطالعه قرار گرفت. پس از جمع­آوری نمونه­های شیر به روش تصادفی، باکتری باسیلوس سرئوس به نمونه­های شیر تلقیح شد و نمونه‌ها در دماهای 5، 10 و C°20 به­مدت h96 نگهداری شدند. جهت ارزیابی میزان خاصیت مهارینمونه‌های شیر بر رفتار این باکتری، نمونه‌ها هر 24 ساعت یکبار در محیط اختصاصی، کشت داده شدند. در دماهای 5 و C°10، شیر این حیوانات اثر ضدمیکروبی بهتری را در مقایسه با دمای C°20 نشان دادند. شیر اسب و شتر در دماهای 5 و C°10 پس از گذشت 96 ساعت، اثر ضدمیکروبی بیشتری را نسبت به شیر الاغ نشان دادند، در حالی‌که، در دمای C°20 اثر شیر الاغ و اسب در مقایسه با شیر شتر به­ویژه در 72 ساعت اول نگهداری، قوی­تر بود. با توجه به یافته­های این مطالعه می­توان چنین نتیجه گرفت که میزان فعالیت ضدمیکروبی طبیعی شیر بسته به نوع دام و درجه حرارت نگهداری، متفاوت است.
کلمات کلیدی : اسب، الاغ، شتر، شیر، ضدمیکروبی
منابع : 1.       Foroutan A, Guo AC, Vazquez-Fresno R, Lipfert M, Zhang L, Zheng J, Badran H, Budinski Z, Mandal R, Ametaj BN, Wishart DS. Chemical composition of commercial cow’s milk. Journal of agricultural and food chemistry. 2019;67(17): 4897-4914. 2.       Haug, A., A.T. Høstmark, and O.M. Harstad. Bovine milk in human nutrition–a review. Lipids in health and disease. 2007;6(1): 1-16. 3.       Murphy, Kiera, David Curley, Tom F. O’Callaghan, Carol-Anne O’Shea, Eugene M. Dempsey, Paul W. O’Toole, R. Paul Ross, C. Anthony Ryan, and Catherine Stanton. The composition of human milk and infant faecal microbiota over the first three months of life: a pilot study. Scientific Reports. 2017;7(1): 1-10. 4.       FAO. Food outlook: biannual report on global food markets, May 2019. Food and Agriculture Organization of the United Nations, Rome, Italy. 2019. Available at: http://www.fao.org/3/ca4526en/ca4526en.pdf. (Accessed August 21, 2018). 5.       FAO. Gateway to dairy production and products. Food and Agriculture Organization of the United Nations, Rome, Italy. 2017. Available at: http://www.fao.org/dairy-production-products/production/dairy-animals/en/. (Accessed September 21, 2018). 6.       Ebrahimi A, Moosavy MH, Khatibi SA, Barabadi Z, Hajibemani A. A comparative study of the antibacterial properties of milk from different domestic animals. International Journal of Dairy Technology. 2021;74(2):425-30. 7.       Saleh-Lakha S, Leon-Velarde CG, Chen S, Lee S, Shannon K, Fabri M, Downing G, Keown B. A study to assess the numbers and prevalence of Bacillus cereus and its toxins in pasteurized fluid milk. Journal of food Protection. 2017;80(7):1085-9. 8.       Mazhitova AT, Kulmyrzaev AA. Determination of amino acid profile of mare milk produced in the highlands of the Kyrgyz Republic during the milking season. Journal of Dairy Science. 2016;99(4):2480-7. 9.       Miao W, He R, Feng L, Ma K, Zhang C, Zhou J, Chen X, Rui X, Zhang Q, Dong M, Li W. Study on processing stability and fermentation characteristics of donkey milk. LWT. 2020;124:109151. 10.    Martini M, Altomonte I, Licitra R, Salari F. Nutritional and nutraceutical quality of donkey milk. Journal of Equine Veterinary Science. 2018;65:33-7. 11.    Altomonte I, Salari F, Licitra R, Martini M. Donkey and human milk: Insights into their compositional similarities. International Dairy Journal. 2019;89:111-8. 12.    Massouras T, Triantaphyllopoulos KA, Theodossiou I. Chemical composition, protein fraction and fatty acid profile of donkey milk during lactation. International Dairy Journal. 2017;75:83-90. 13.    Malissiova E, Arsenos G, Papademas P, Fletouris D, Manouras A, Aspri M, Nikolopoulou A, Giannopoulou A, Arvanitoyannis IS. Assessment of donkey milk chemical, microbiological and sensory attributes in Greece and Cyprus. International Journal of Dairy Technology. 2016;69(1):143-6. 14.    Brumini D, Furlund CB, Comi I, Devold TG, Marletta D, Vegarud GE, Jonassen CM. Antiviral activity of donkey milk protein fractions on echovirus type 5. International Dairy Journal. 2013;28(2):109-11. 15.    Niaz B, Saeed F, Ahmed A, Imran M, Maan AA, Khan MK, Tufail T, Anjum FM, Hussain S, Suleria HA. Lactoferrin (LF): a natural antimicrobial protein. International Journal of Food Properties. 2019;22(1):1626-41. 16.    Gigli I. Milk proteins: From structure to biological properties and health aspects. Rijeka, Croatia: InTech Open. 2016. 17.    Clare DA, Catignani GL, Swaisgood HE. Biodefense properties of milk: the role of antimicrobial proteins and peptides. Current Pharmaceutical Design. 2003;9(16):1239-55. 18.    Šarić LĆ, Šarić BM, Mandić AI, Torbica AM, Tomić JM, Cvetković DD, Okanović ĐG. Antibacterial properties of domestic Balkan donkeys’ milk. International Dairy Journal. 2012;25(2):142-6. 19.    Evelyn E, Silva FV. Thermosonication versus thermal processing of skim milk and beef slurry: modeling the inactivation kinetics of psychrotrophic Bacillus cereus spores. Food Research International. 2015;67:67-74. 20.    Porcellato, D., Aspholm, M., Skeie, S. B., Monshaugen, M., Brendehaug, J., & Mellegård, H. (2018). Microbial diversity of consumption milk during processing and storage. International Journal of Food Microbiology,266, 21-30. 21.    Kumari S, Sarkar PK. Bacillus cereus hazard and control in industrial dairy processing environment. Food Control. 2016;69:20-9. 22.    Owusu-Kwarteng J, Wuni A, Akabanda F, Tano-Debrah K, Jespersen L. Prevalence, virulence factor genes and antibiotic resistance of Bacillus cereus sensu lato isolated from dairy farms and traditional dairy products. BMC Microbiology. 2017;17(1):1-8. 23.    Kim JB, Kim JM, Park YB, Han JA, Lee SH, Kwak HS, Hwang IG, Yoon MH, Lee JB, Oh DH. Evaluation of various PCR assays for detection of emetic-toxin-producing Bacillus cereus. Journal of Microbiology and Biotechnology. 2010;20(7):1107-13. 24.    Ducrest PJ, Pfammatter S, Stephan D, Vogel G, Thibault P, Schnyder B. Rapid detection of Bacillus ionophore cereulide in food products. Scientific Reports. 2019;9(1):1-8. 25.    Sadiq FA, Li Y, Liu T, Flint S, Zhang G, Yuan L, Pei Z, He G. The heat resistance and spoilage potential of aerobic mesophilic and thermophilic spore forming bacteria isolated from Chinese milk powders. International Journal of Food Microbiology. 2016;238:193-201. 26.    de Oliveira AD, Rodrigue FF, Coutinho HD, da Costa JG, de Menezes IR. Chemical composition, modulatory bacterial resistance and antimicrobial activity of essential oil the Hyptis martiusii benth by direct and gaseous contact. Jundishapur Journal of Natural Pharmaceutical Products. 2014;9(3): e13521. 27.    Rahim NA, Zakaria N, Habib Dzulkarnain SM, Othman N, Abdulla MA. Antibacterial activity of Alstonia angustifolia leaf extract against Staphyloccoccal and Bacilli. Biomedical Research. 2019;30(1): 16-22. 28.    Tatsinkou Fossi B, Tatah Kihla Akoachere JF, Nchanji GT, Wanji S. Occurrence, heat and antibiotic resistance profile of Bacillus cereus isolated from raw cow and processed milk in Mezam Division, Cameroon. International Journal of Dairy Technology. 2017;70(1):43-51. 29.    Vargas-Bello-Pérez E, Cancino-Padilla N, Geldsetzer-Mendoza C, Vyhmeister S, Morales MS, Leskinen H, Romero J, Garnsworthy PC, Ibáñez RA. Effect of feeding cows with unsaturated fatty acid sources on milk production, milk composition, milk fatty acid profile, and physicochemical and sensory characteristics of ice cream. Animals. 2019;9(8):568. 30.    Zhang XY, Zhao L, Jiang L, Dong ML, Ren FZ. The antimicrobial activity of donkey milk and its microflora changes during storage. Food Control. 2008;19(12):1191-5. 31.    Harouna S, Franco I, Carramiñana JJ, Blázquez A, Abad I, Pérez MD, Calvo M, Sánchez L. Effect of hydrolysis and microwave treatment on the antibacterial activity of native bovine milk lactoferrin against Cronobacter sakazakii. International Journal of Food Microbiology. 2020;319:108495. 32.    Zhao CQ, Liu WG, Xu ZY, Li JG, Huang TT, Lu YJ, Huang HG, Lin JX. Chitosan ducts fabricated by extrusion-based 3D printing for soft-tissue engineering. Carbohydrate Polymers. 2020;236:116058. 33.    Nazzaro F, Orlando P, Fratianni F, Coppola R. Isolation of components with antimicrobial property from the donkey milk: A preliminary study. The Open Food Science Journal. 2010;4(1): 43-47. 34.    Tidona F, Sekse C, Criscione A, Jacobsen M, Bordonaro S, Marletta D, Vegarud GE. Antimicrobial effect of donkeys’ milk digested in vitro with human gastrointestinal enzymes. International Dairy Journal. 2011;21(3):158-65. 35.    Ghazani MH, Valilou MR, Ahmadzadeh AR, Karami AR, Zirak K. The prevalence of sheep liver trematodes in the northwest region of Iran. Turkish Journal of Veterinary and Animal Sciences. 2008;32(4):305-7. 36.    Benkerroum N, Mekkaoui M, Bennani N, Hidane K. Antimicrobial activity of camel's milk against pathogenic strains of Escherichia coli and Listeria monocytogenes. International journal of dairy technology. 2004;57(1):39-43. 37.    Al Kanhal HA. Compositional, technological and nutritional aspects of dromedary camel milk. International Dairy Journal. 2010;20(12):811-21. 38.    Lee JM, Kim SM, Kim SM. Biochemical and antibacterial properties of lysozyme purified from the viscera of scallops (Patinopecten yessoensis). Journal of Food Biochemistry. 2008;32(4):474-89. 39.    Shamsia SM. Nutritional and therapeutic properties of camel and human milks. International Journal of Genetics and Molecular Biology. 2009;1(4):052-8. 40.    Guri A, Paligot M, Crèvecoeur S, Piedboeuf B, Claes J, Daube G, Corredig M, Griffiths MW, Delcenserie V. In vitro screening of mare's milk antimicrobial effect and antiproliverative activity. FEMS Microbiology Letters. 2016;363(2):fnv234. 41.    Detha A, Saputra A, Ola A. Antimicrobial activity of whey mare’s milk against Salmonella enteritidis. Journal of Physics: Conference Series. 2019; 1146(1): 12027. 42.    Benkerroum N. Antimicrobial activity of lysozyme with special relevance to milk. African Journal of Biotechnology. 2008;7(25): 4856-67


نویسندگان مقاله :
نویسندهترتیب نویسندهدانشگاه / سازمان/ موسسهدانشگاه / سازمان/ موسسه ( لاتین )سمتپست الکترونیکیمدرک تحصیلی
میر حسن موسوی
(نویسنده مسئول)
2     
علیرضا ابراهیمی 1     
سیدامین خطیبی 3     
سیدعطاالله عمادی 4     
دسترسی سریع

کلیه حقوق این وب سایت برای فصلنامه میکروبیولوژی کاربردی در صنایع غذایی محفوظ می باشد .