English
فصلنامه میکروبیولوژی کاربردی در صنایع غذایی
مشاهده جزئیات مقاله
دانلود فایل مقاله :
( 2056 بازدید ) ( 147 دانلود )
اطلاعات انتشار : دوره 3 - شماره 1
نوع مقاله : مقالة‌ تحقيقي‌ (پژوهشي‌)
عنوان مقاله : بررسی تأثیر عصاره­های گیاهی علیه بیماری کپک خاکستری سیب با  عامل Botrytis cinerea
خلاصه مقاله : برای کنترل بیماریزا گیاهی از قارچ‌کش‌های شیمیایی استفاده می­شود. مصرف این قارچ‌کش‌ها باعث مخاطراتی برای انسان و محیط‌زیست می‌شود. دراین‌بین، به‌عنوان یک جایگزین مناسب برای سموم شیمیایی، از عصاره­های گیاهی به‌عنوان یک روش سازگاربامحیط‌زیست می­توان استفاده کرد. در این پژوهش از عصاره­های آبی و متانولی اسطوخودوس (LavandulaofficinalisL.)، رازیانه(Foeniculumvulgare)، پونۀ آبی(Mentha aquatica)، آویشن شیرازی (Zataria multiflora) و اکالیپتوس (Eucalyptuscamaldulensis dehnجهت کنترل بیماریزا کپک خاکستری سیب با عامل بوتریتس سینرآ  در آزمایشگاه و در انبار C°4 استفاده شد. بر اساس نتایج در مورد آزمون دیسک گذاری در محیط کشت، عصارۀ آبی اسطوخودوس با غلظت  g/mlµ500 و mm22 قطر ممانعت از قارچ بیماریزا، دارای بیشترین اثر کنترل‌کنندگی و عصارۀ پونۀآبی با غلظت g/mlµ50 و mm22/3 قطر ممانعت از قارچ بیماریزا، دارای کمترین اثر کنترل­کنندگی، درزمینۀ کاهش رشد قارچ بود. در مورد عصاره­های متانولی نیز عصارۀ اسطوخودوس با غلظت­ g/mlµ500 و mm62/31 قطر ممانعت از قارچ بیماریزا، بهترين عصاره­ بود. در آزمون اختلاط با محیط کشت نیز عصاره­های آبی و الکلی اسطوخودوس با میزان 05/63 و 61/77 درصد ممانعت از قارچ بیماریزا به ترتیب، نسبت به شاهد در غلظت­ g/mlµ500 بهترين کنترل­کنندگی را نشان داد. بر اساس نتایج آزمایشگاهی بعد از اسطوخودوس، عصارۀ گیاه رازیانه در حلال­های آبی و عصارۀ گیاه اکالیپتوس در حلال الکلی بهترین اثر کنترل‌کنندگی را در هر دو آزمون داشتند. در آزمون انبار C°4 سطح لکۀ ایجادشده در تیمار عصاره­های آبی اسطوخودوس و رازیانه با غلظت­ شش در 1000 به میزان cm257/8 و  cm272/11 کمترین  میزان خود را در مقایسه با سایر تیمارها و همچنین تیمار شاهد (با میزان cm247/30) داشتند. بر اساس نتایج آزمون­های آزمایشگاهی و انباری عصارۀ گیاهان اسطوخودوس و رازیانه به‌عنوان ترکیبات طبیعی با پتانسیل کنترل‌کنندگی بالا معرفی می‌شوند.
کلمات کلیدی : اسطوخودوس، اکالیپتوس، آویشن‌دار، بوتریتس سینرآ، پونۀآبی، رازیانه، سیب، عصارۀ گیاهان و کپک خاکستری
منابع : 1. El-Ghaouth A, Wilson CL, Wisniewski, M.  Ultrastructural and    cy tochemical aspects of the biological control of Botrytis cinerea by Candida saitoana in apple fruit.  Phytopathology, 1998; 88: 282-291. 2. Tripathi P, Dubay NK. Exploitation of natural products as an alternative sterategy to control postharvest fungal rotting of fruit and vegetables review. Postharvest Biology and Technology, 2004; 32: 235–245. 3. ViretO, Keller M, Jaudzems VG, Cole M. Botrytis cinerea infection of grape flowers: light and electron microscopical studies of infection sites. Phytopathology, 2004; 94(8): 850-857. 4. Gholamnejad J, Etebarian HR, Roustaee, A. Sahebani N.  Biological control of apple blue mold by isolates of Saccharomyces cerevisiae.  Journal of Plant Protection research, 2009; 49: 270-275. 5. Agrios GN. Plant disease caused by fungi: disease caused by Ascomycetes and imperfect fungi. 2005; Science, 922. 6. BakkaliF, Averbeck S, Averbeck D. Idaomar M. Biological effects of essential oils. A review. Food Chemistry Toxicology, 2008; 46: 446–475. 7. Burt S. Essential oils: their antibacterial properties and potential applications in foods - a review. International Journal of Food Microbiology, 2004; 94: 223– 253. 8. Ellis MB, Walker JM. Sclerotinia fuckelina (conidial state: Botrytis cinerea). CMI Descriptions of pathogenic fungi and bacteria. 1974; No. 431, CMI, Kew, Surrey, England. 9. Alam P, Mohammad A, Ahmad MM, Khan MA, Nadeem M et al. Efficient method for Agrobacterium mediated transformation of Artemisia annua L. Recent Patents Biotechnology, 2014; 8: 102-107. 10. Abdul Aziz H, Omran A, Zakaria WR. H2O2 Oxidation of Pre-Coagulated Semi Aerobic Leachate. International Journal of Environmental Research, 2010; 4 (2), 209-216. 11. Bahraminejad S, Asenstorfer RE, Riley IT, Schultz CJ. Analysis of the antimicrobial activity of flavonoids and saponins isolated from the shoots oats (Avena sativa L). Journal of Phytopathology, 2008; 156: 1 - 7. 12. Azimim AA, Delnavaz HB, Mansour GA. Antifungal effect of aqueous alcoholic and phenolic extracts of seed and leaves of Sorghum bicoloragainst Fusarium solani,Fusarium poa in Persian. 2006; Journal of Medicinal Plants, 6 (1): 26 - 32. 13. Meliss TGS, Sponia MS. Terezinha GFMB, Cardarelli P, Therezinha CBT. Studies on antimicrobial activity in vitro of Physalis angulata L. (Solanaceae) fraction and physalin B bringing out the importance of assay determination. Mem inst Oswaldo Cruz Rio de Janerio. 2005; 100 (7): 779 - 82. 14. Hadian S, Rahnama K, et al. Comparing Neem extract with chemical control on Fusarium oxysporum and Meloidogyne incognita complex of tomato. Advances in Environmental Biology. 2011; 5(8):2052-2057. 15. Gholamnejad J, Etebarian HR, Roustaee A, Sahebani NA. Characterization of Biocontrol Activity of Two Yeast Strains from Iran against Blue Mould of Apple in Order to Reduce the Environmental Pollution. Journal of International Environmental Applied Science, 2009; 4(1): 28-36. 16. Batta YA. Effect of treatment with Trichoderma harzianum Rifai formulated in invert emulsion on postharvest decay of apple blue mold. International Journal of Food Microbiology, 2004; 96 (3): 281−288. 17. Etebarian HR, Sholberg PL, Eastwell KC, Sayler RJ. Biological control of apple blue mold with Pseudomonas fluorescens.  Canadian Journal of Microbiology, 2005; 51: 591-598. 18.Wilkins KA, Bancroft J, Bosch M, Ings J, Smirnoff N, Franklin-Tong VE. Reactive oxygen species and nitric oxide mediate actin reorganization and programmed cell death in the self incompatibility response of Papaver. 2011; PlantPhysiology, 156: 404–416.  19. Carson CF, Hammer KA, Riley TV. Melaleuca alternifolia (Tea Tree) Oil: a Review of Antimicrobial and Other Medicinal Properties, Clinical Microbiology Reviews, 2006; 19: 150-62. 20. Farzaneh M, Ahmadzadeh M, Hadian J, Tehrani AS. Chemical composition and antifungal activity of the essential oils of three species of Artemisia on some soilborne phytopathogens. Communication of Agriculture Appllied Biology Science, 2010;71: 1327-1333. 21. Arras G, Vsai M. Fungitoxic activity of 12 essential oils against four postharvest citrus pathogens: chemical analysis of thymus capitates oil and its effectin subatomospheric pressure condition. Journal of Food Protection, 2001;  64:1025-1029. 22. Chaieb K, Hajlaoui H, Zmantar T, Kahla-Nakbi AB, Rouabhia M, Mahdouani K, Bakhrouf A. The chemical composition and biological activity of clove essential oil Eugenia caryophyllataSyzigium aromaticum L. Myrtaceae): a short review. Phytotherapy Research, 21: 501-506. 23. Cowan, M.M. 1999. Plant products as antimicrobial agents. Clinical Microbioligy Reviews, 2007; 12: 564 - 82.    24. Fiori ACG, Schwan-Estrada KRF, Stangarlin JR, Vida JB, Scapim CA, Cruz MES, Pascholati S.F. Antifungal Activity of Leaf Extracts and Essential Oils of some Medicinal Plants against Didymella bryoniae.  Journal of Phytopathology, 2000; 148: 483 – 7. 25. Abdolmaleki M, Bahraminejad S, Abassi S, Mahmodi SB. Inhibitory effect of some plant extracts on mycelia growth of Rhizoctonia solani and Phytophthora drechsleri, sugar beet root rot agent. Journal of Sugar Beet. 2010; 5:193- 205... 26. Sajjadi SE, Shokoohinia Y, Moayedi N. Isolation and identification of ferulic acid from aerial parts of kelussia odoratissima Mozaff. Jundishapur Journal of Natural Pharmaceutical Products, 2012; 7(4): 159-62. 27. Saharkhiz MJ, Motamedi,M, Zomorodian K, Pakshir K, Miri R, and Hemyari K. Chemical composition, antifungal and antibiofilm activities of the essential oil of Mentha piperitaL. 2012; Int. Scho. Res. Notic. Pharm. Article ID 718645, 6 pages. 28. Samber N, Varma A, Mansoor N. Evalution of Mentha piperita essential oil and its major constituents for antifungal activity in Candidaspp. International Journal of Innovation and Research Engineering and Technology, 2014; 3: 9404 – 9411. 29. Al Yousef, SA. Antifungal activity of volatiles from lemongrass (Cymbopogon citrates) and Peppermint (Mentha piperita) oils against some respiratory pathogenic species of Aspergillus. International Journal of Current Microbiology, Applied Scie. 2013; 2: 261–272. 30. Nakhaei M, Moin-Vaziri V, Fata A, Haghighi A, Iranshahi M, Abadi AR, Sartavi K Jaffari MR. Effect of topical exudate and gel of Aloe vera in the course of leishmania major infection in susceptible Balb/C mice. The national and the second regional congress of Parasitology and parasitic diseases in Iran. Physical properties, Journal of Physics: condensed matter, 2010; 18: 35-66.
شماره صفحه :
از 53 تا 66


نویسندگان مقاله :
نویسندهترتیب نویسندهدانشگاه / سازمان/ موسسهدانشگاه / سازمان/ موسسه ( لاتین )سمتپست الکترونیکیمدرک تحصیلی
جلال غلام نژاد
(نویسنده مسئول)
1     
دسترسی سریع

کلیه حقوق این وب سایت برای فصلنامه میکروبیولوژی کاربردی در صنایع غذایی محفوظ می باشد .