English
فصلنامه میکروبیولوژی کاربردی در صنایع غذایی
مشاهده جزئیات مقاله
دانلود فایل مقاله :
( 51 بازدید ) ( 17 دانلود )
اطلاعات انتشار : دوره 4 - شماره 2
نوع مقاله : مقالة‌ تحقيقي‌ (پژوهشي‌)
عنوان مقاله : تاثیر توام اسانس­ گیاهان زنیان و رازیانه بر باکتری­های  اشریشیا کلای و کلستریدیوم اسپوروژنزبا استفاده از روش چکربورد
خلاصه مقاله : افزایش آگاهی در موردعوارض سوء نگهدارنده­ هاي شیمیایی برسلامت منجر به افزایش تمایل دربکارگیري نگهدارنده­ هاي طبیعی بویژه اسانس­ هاي گیاهیدرمحصولات دارویی وغذاییشدهاست. زنیانورازیانه از جمله گیاهان دارویی معطری هستند که می­توانند در این راستا مورد استفاده واقع شوند. در این پژوهش جهت بررسی و مقایسه اثرات ضد میکروبی اسانس­ های مورد آزمون،از روش انتشار در آگار استفاده گردید و روش رقیق­ سازی در محیط مایع نیز برای تعیین حداقل غلظت مهارکنندگی (MIC)و حداقل غلظت کشندگی (MBC) مورد استفاده قرار گرفت. به منظور بررسی برهمکنش اسانس زنیان و اسانس رازیانه و تعیین غلظت بازدارنده افتراقی از روش چکربورد استفاده شد. نتایج نشان داد که حداقل غلظت بازدارندگی اسانس­های زنیان و رازیانه علیه باکتری اشریشیا کلای به ترتیب برابر باµg/ml  5/1562و µg/ml12500 و در مورد باکتری کلستریدیوم اسپوروژنز این مقدار به ترتیب برابر با µg/ml1562.5 و µg/ml50000 بود. محاسبه غلطت بازدارنده افتراقی (FICشاخص) حاکی از عدم وجود برهمکنش میان اسانس دو گیاه علیه هر دو باکتری مورد آزمون بود. به طور کلی می­توان عدم وجود تاثیرات هم افزایی (سینرژیستی) و متضاد (آنتاگونیستی) بین دو اسانس زنیان و رازیانه را به یکسان بودن محل اثر این دو اسانس در باکتری­های اشریشیا کلای و کلستریدیوم اسپوروژنز مرتبط دانست. همچنین نتایج شناسایی ترکیبات تشکیل دهنده اسانس­ها به کمک دستگاه GC/MSنشان داد که اجزای اصلی اسانس زنیان، تیمول (49.96 درصد)، پارا-سایمن (22.73درصد) و گاما-ترپینن (15.32درصد) و در مورد اسانس رازیانه، ترانس-انتول (63.88درصد)، استراگول (9.97درصد)، لیمونن (7.65درصد) و فنچون (5.72درصد) بودند.
کلمات کلیدی : اثر ضدباکتریایی، اسانس، چکر بورد، رازیانه، زنیان
منابع : 1. Schuenzel KM, Harrison MA. Microbial antaginists of foodbornepathogens on fresh minimally processed vegetables.Journal of Food Protection. 2002;65(12):1909-15. 2. Bakkali F, Averbeck S, Averbeck D, Idaomar M. Biological effects of essential oils–a review. Food and chemical toxicology. 2008 1;46(2):446-75. 3. Han JH. Antimicrobial food packaging. Novel food packaging techniques. 2003 Jun 10; 8:50-70. 4. Holley RA, Patel D. Improvement in shelf-life and safety of perishable foods by plant essential oils and smoke antimicrobials. Food Microbiology. 2005 1;22(4):273-92. 5. Burt S. Essential oils: their antibacterial properties and potential applications in foods—a review. International journal of food microbiology. 2004 1;94(3):223-53. 6. Dalkani M, Darvishzadeh R, Hassani A. Correlation and sequential path analysis in Ajowan (Carumcopticum L.). Journal of Medicinal Plants Research. 2011 Jan 18;5(2):211-6. 7. Arora DS, Kaur GJ. Antibacterial activity of some Indian medicinal plants. Journal of natural medicines. 2007 Jul 1;61(3):313-7. 8. ناييني عليرضا، خسروي عليرضا، تاج بخش حسن، غضنفري طوبي. 1388، بررسي اثرات ضدکانديدايي و ايمونومدولاتوري اسانس و عصاره‌هاي گياه رازيانه (Foeniculum VulgareMill) در شرايط آزمايشگاهي (In Vitro)، دوماهنامه علمی-پژوهشی دانشور پزشکی، سال شانزدهم، شماره 82، ص 7 تا 20. 9. Moreira MR, Ponce AG, Del Valle CE, Roura SI. Inhibitory parameters of essential oils to reduce a foodborne pathogen. LWT-Food Science and Technology. 2005 1;38(5):565-70. 10. Ghabraie M, Vu KD, Tnani S, Lacroix M. Antibacterial effects of 16 formulations and irradiation against Clostridium sporogenes in a sausage model. Food Control. 2016 1; 63:21-7. 11. Carson CF, Mee BJ, Riley TV. Mechanism of action of Melaleuca alternifolia (tea tree) oil on Staphylococcus aureus determined by time-kill, lysis, leakage, and salt tolerance assays and electron microscopy. Antimicrobial agents and chemotherapy. 2002 1;46(6):1914-20. 12. Oroojalian F, Kasra-Kermanshahi R, Azizi M, Bassami MR. Phytochemical composition of the essential oils from three Apiaceae species and their antibacterial effects on food-borne pathogens. Food chemistry. 2010 1;120(3):765-70. 13. Van Vuuren SF, Suliman S, Viljoen AM. The antimicrobial activity of four commercial essential oils in combination with conventional antimicrobials. Letters in applied microbiology. 2009 1;48(4):440-6. 14. Valero M, Salmeron MC. Antibacterial activity of 11 essential oils against Bacillus cereus in tyndallized carrot broth. International journal of food microbiology. 2003 15;85(1-2):73-81. 15. Ertl P, Robello E, Battaglini F, Mikkelsen SR. Rapid antibiotic susceptibility testing via electrochemical measurement of ferricyanide reduction by Escherichia coli and Clostridium sporogenes. Analytical chemistry. 2000 15;72(20):4957-64. 16. Muriel-Galet V, Cerisuelo JP, López-Carballo G, Lara M, Gavara R, Hernández-Muñoz P. Development of antimicrobial films for microbiological control of packaged salad. International journal of food microbiology. 2012 2;157(2):195-201. 17. NCCLS. National Committee for Clinical Laboratory Standard. 2000. Methods for dilution antimicrobial susceptibility tests for bacteria that grow aerobically. Approved Standard, M7-A5 18. شهنازي سحر، خليقي سيگارودي فرحناز، اجني يوسف، يزداني داراب، اهوازي مريم، تقي زادفريد رحيم. 1386، بررسي تركيب‌هاي شيميايي و خواص ضدميكروبي اسانس حاصل از گياه آويشن تالشي (.& Thymus trautvetteriKLOkovDesj. –Shostفصلنامه گیاهان دارویی، سال ششم، دوره 3، ص 80 تا 88. 19. Najjar MB, Kashtanov D, Chikindas ML. ε‐Poly‐l‐lysine and nisin A act synergistically against Gram‐positive food‐borne pathogens Bacillus cereus and Listeria monocytogenes. Letters in applied microbiology. 2007 1;45(1):13-8. 20. Gutierrez J, Barry-Ryan C, Bourke P. The antimicrobial efficacy of plant essential oil combinations and interactions with food ingredients. International journal of food microbiology. 2008 May 10;124(1):91-7. 21. Basri DF, Xian LW, Shukor A, Indah N, Latip J. Bacteriostatic antimicrobial combination: Antagonistic interaction between epsilon-viniferin and vancomycin against methicillin-resistant Staphylococcus aureus. BioMed research international. 2014;2014. 22. Magi G, Marini E, Facinelli B. Antimicrobial activity of essential oils and carvacrol, and synergy of carvacrol and erythromycin, against clinical, erythromycin-resistant Group a Streptococci. Frontiers in microbiology. 2015 3; 6:165. 23. Cushnie TT, Lamb AJ. Antimicrobial activity of flavonoids. International journal of antimicrobial agents. 2005 1;26(5):343-56. 24. Dorman HJ, Deans SG. Antimicrobial agents from plants: antibacterial activity of plant volatile oils. Journal of applied microbiology. 2000 1;88(2):308-16. 25. Miguel MG, Cruz C, Faleiro L, Simoes MT, Figueiredo AC, Barroso JG, Pedro LG. Foeniculum vulgare essential oils: chemical composition, antioxidant and antimicrobial activities. Natural product communications. 2010;5(2):319-28. 26. Khajeh M, Yamini Y, Sefidkon F, Bahramifar N. Comparison of essential oil composition of Carumcopticum obtained by supercritical carbon dioxide extraction and hydrodistillation methods. Food chemistry. 2004 1;86(4):587-91. 27. Anwar F, Ali M, Hussain AI, Shahid M. Antioxidant and antimicrobial activities of essential oil and extracts of fennel (Foeniculum vulgare Mill.) seeds from Pakistan. Flavour and Fragrance Journal. 2009;24(4):170-6. 28. Diao WR, Hu QP, Zhang H, Xu JG. Chemical composition, antibacterial activity and mechanism of action of essential oil from seeds of fennel (Foeniculum vulgare Mill.). Food control. 2014 1;35(1):109-16. 29. Kazemi M. Phenolic profile, antimicrobial and anti-inflammatory activity of Carum copticum L. essential oil. Bulg Chem Commun. 2015 Jan 1; 47:149-55. 30. شفقت مهدیه، نجفی شهلا، رضوی­زاده. 1394، خواصفیتوشیمیاییوضدباکتریاییاسانسگیاهداروییزنیان (Carumcopticum L.) بهروشمیکرودایلوشن، فصلنامهبیماری­هایعفونیوگرمسیری، سال بیستم، شماره 68، ص 43 تا 47. 31. Sahaf BZ, Moharramipour S, Meshkatalsadat MH. Chemical constituents and fumigant toxicity of essential oil from Carum copticum against two stored product beetles. Insect Science. 2007 1;14(3):213-8. 32. Mahboubi M, Kazempour N. Chemical composition and antimicrobial activity of Satureja hortensis and Trachyspermum copticum essential oil. Iranian journal of microbiology. 2011;3(4):194. 33. Shahat AA, Ibrahim AY, Hendawy SF, Omer EA, Hammouda FM, Abdel-Rahman FH, Saleh MA. Chemical composition, antimicrobial and antioxidant activities of essential oils from organically cultivated fennel cultivars. Molecules. 2011 1;16(2):1366-77. 34. Rather MA, Dar BA, Sofi SN, Bhat BA, Qurishi MA. Foeniculum vulgare: A comprehensive review of its traditional use, phytochemistry, pharmacology, and safety. Arabian Journal of Chemistry. 2016 1;9: S1574-83. 35. Hyldgaard M, Mygind T, Meyer RL. Essential oils in food preservation: mode of action, synergies, and interactions with food matrix components. Frontiers in microbiology. 2012 25; 3:12. 36. Valgimiglib L, Gabbaninic S, Cavrinia V. Determination of trans-anethole in Salvia sclarea essential oil by liquid chromatography and GC-MS. J. Sep. Sci. 2002;25:703-9. 37. Bachir RG, Benali M. Antibacterial activity of the essential oils from the leaves of Eucalyptus globulus against Escherichia coli and Staphylococcus aureus. Asian Pacific journal of tropical biomedicine. 2012 1;2(9):739-42. 38. Tajkarimi MM, Ibrahim SA, Cliver DO. Antimicrobial herb and spice compounds in food. Food control. 2010 1;21(9):1199-218. 39. Behbahani BA, Yazdi FT, Mortazavi A, Zendeboodi F, Gholian MM. Effect of aqueous and ethanolic extract of Eucalyptus camaldulensis L. Journal of Paramedical Sciences. 2013 19;4(3). 40. Jouki M, Yazdi FT, Mortazavi SA, Koocheki A. Quince seed mucilage films incorporated with oregano essential oil: physical, thermal, barrier, antioxidant and antibacterial properties. Food Hydrocolloids. 2014 1; 36:9-19. 41. Heidari Sureshjani M, Tabatabaei Yazdi F, Mortazavi SA, Alizadeh Behbahani B, Shahidi F. Antimicrobial effects of Kelussia odoratissima extracts against food borne and food spoilage bacteria" in vitro". Journal of Paramedical Sciences. 2014 17;5(2):5943-. 42. Bell A. Antimalarial drug synergism and antagonism: mechanistic and clinical significance. FEMS microbiology letters. 2005 1;253(2):171-84. 43. Nasr A, Kasra KR, Nahvi I. Study the hurdle effect of some organic and chemical food preservation on resistance of Bacillus cereus sp. Iranian Food Sciences and Technology Research Journal. 2005;1(2):11-21. 44. Braga LC, Leite AA, Xavier KG, Takahashi JA, Bemquerer MP, Chartone-Souza E, Nascimento AM. Synergic interaction between pomegranate extract and antibiotics against Staphylococcus aureus. Canadian journal of microbiology. 2005 1;51(7):541-7. 45. Sasidharan NK, Sreekala SR, Jacob J, Nambisan B. In vitro synergistic effect of curcumin in combination with third generation cephalosporins against bacteria associated with infectious diarrhea. BioMed Research International. 2014; 2014:1-8. 46. Vattem DA, Lin YT, Ghaedian R, Shetty K. Cranberry synergies for dietary management of Helicobacterpylori infections. Process Biochemistry. 2005 1;40(5):1583-92. 47. Chou TC. Theoretical basis, experimental design, and computerized simulation of synergism and antagonism in drug combination studies. Pharmacological reviews. 2006 1;58(3):621-81.


نویسندگان مقاله :
نویسندهترتیب نویسندهدانشگاه / سازمان/ موسسهدانشگاه / سازمان/ موسسه ( لاتین )سمتپست الکترونیکیمدرک تحصیلی
مریم حیدری سورشجانی 1     
مرتضی خمیری
(نویسنده مسئول)
2     
یحیی مقصودلو 3     
حسین یوسفی 4     
محمود رفیعیان 5     
محبوبه کشیری 6     
شماره های منتشر شده
دسترسی سریع

کلیه حقوق این وب سایت برای فصلنامه میکروبیولوژی کاربردی در صنایع غذایی محفوظ می باشد .